Ontsteking Basis Bloedonderzoek

Bepalingen: CRP, Leukocyten, BSE

Waarom deze test?

Het Ontsteking Basis Bloedonderzoek is een belangrijk diagnostisch hulpmiddel dat helpt bij het detecteren en monitoren van ontstekingsprocessen in het lichaam. Dit onderzoek meet een aantal belangrijke biomarkers: CRP (C-reactief proteïne), leukocyten (witte bloedcellen), en BSE (bezinkingssnelheid van de erytrocyten). Elk van deze markers biedt waardevolle informatie over de aanwezigheid en de ernst van ontstekingen, en kan aanwijzingen geven over onderliggende ziekten of aandoeningen.

Wat wordt er getest?

Het Ontsteking Basis Bloedonderzoek meet drie belangrijke biomarkers: CRP, Leukocyten, BSE.

 • CRP (C-reactief proteïne) is een eiwit dat in de lever wordt geproduceerd en snel in concentratie toeneemt als reactie op ontsteking. Het is een van de meest gevoelige markers voor ontsteking en kan helpen bij het identificeren van zowel acute als chronische ontstekingen. Hoge CRP-niveaus kunnen wijzen op acute infecties, chronische ontstekingsziekten, of andere medische aandoeningen die ontsteking veroorzaken.
 • Leukocyten (witte bloedcellen) zijn een essentieel onderdeel van het immuunsysteem en spelen een cruciale rol bij het bestrijden van infecties en het reguleren van ontstekingen. Een verhoogd aantal witte bloedcellen kan wijzen op een infectie, ontsteking, stress, of andere aandoeningen. Een laag aantal kan duiden op immuundeficiënties of beenmergproblemen.
 • BSE (Bezinkingssnelheid van de erytrocyten) is een indirecte maat voor de mate van ontsteking in het lichaam. Het meet de snelheid waarmee rode bloedcellen naar de bodem van een buisje bloed zakken. Een verhoogde bezinkingssnelheid kan wijzen op ontstekingen, infecties, auto-immuunziekten, of maligniteiten. Hoewel BSE niet specifiek is voor een bepaalde ziekte, is het een nuttige algemene indicator van ontsteking.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Het Ontsteking Basis Bloedonderzoek kan in verschillende situaties worden uitgevoerd:

 • Bij verdenking van ontstekingsziekten
 • Tijdens en na behandeling van infecties
 • Monitoring voor mensen met chronische ziekten (zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)
 • Evaluatie van postoperatieve patiënten
 • Onverklaarbare symptomen als aanhoudende koorts, gewichtsverlies, of pijn, kan deze test helpen om onderliggende ontstekingsprocessen op te sporen die bijdragen aan deze symptomen.

Wat betekent de uitslag?

Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere onderzoek.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Je hoeft niet nuchter te zijn.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Infecties in het lichaam komen vaak voor en geven vaak klachten zoals verkoudheidsklachten, moeheid of sufheid. Wil je weten of er uberhaupt sprake is van een infectie alvorens je allerlei andere testen gaat verrichten? Dan is deze test ideaal.

Bij een afwijkende waarde kunnen we verder onderzoek doen, afhankelijk van de waarde.
De meting van het onderzoek bij Ontsteking basis gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Ontsteking basis is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Ontsteking basis klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Ontsteking basis kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Ontsteking basis vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Ontsteking basis test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Ontsteking basis onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Ontsteking basis sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Ontsteking basis moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorOntsteking basis kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Ontsteking basis onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Ontsteking basis zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Ontsteking basis

66,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten