Mineralen

Bepalingen: Natrium, Kalium, Magnesium, Calcium, Albumine, IJzer

Mineralen - Wat is het?

Dit bloedonderzoek meet zes verschillende mineralen in het bloed. Mineralen en vitaminen fungeren als bouwstoffen voor bepaalde essentiële processen in ons lichaam waardoor we ons fit en gezond voelen. Mineralen zitten tevens in voedingssupplementen en door dit bloedonderzoek kun je het effect van de supplementen op je gezondheid evalueren.

Wat bepalen we?

Natrium

Natrium is een metaal dat als zoutverbinding in ons lichaam voorkomt. Het zorgt voor een goede balans in de elektrische potentiaal van cellen. Een overschot aan natrium geeft problemen zoals verwardheid of jezelf niet goed voelen. Een natrium tekort in het bloed kan op termijn veel meer schade geven zoals ernstige verwardheid, hersenschade en sufheid. Een tekort heeft verschillende oorzaken, zoals bepaalde ziekteprocessen, te veel inname van water, gebruik van plaspillen, diabetes insipidus of suikerziekte (diabetes mellitus). Een tekort moet goed en tijdig gecorrigeerd worden, daar de risico op hersenoedeem bestaat.

Kalium

Kalium speelt, net als natrium, een rol in de huishouding van cellen en weefsels. Een kalium tekort kan door insuline, medicijnen, alcoholonttrekking etc. komen. Je kunt er spierkrampen, hartritme afwijkingen en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree) van krijgen. Een kalium overschot komt eigenlijk alleen door medicatie waarbij spierzwakte, tintelingen en paralyse op de voorgrond staan.

Albumine

Albumine is een groot eiwit dat vaak andere (toxische) stoffen in het lichaam bindt in het bloed. Het is een soort beveiliger en neemt schadelijke stoffen mee in het bloed tot ze aankomen op bestemming, vaak de lever. We noemen het daarom ook wel een chaperone eiwit. Albumine geeft ons onder andere een idee hoe de nierfunctie werkt, maar ook of de toxische stoffen in het bloed wel onschadelijk worden gemaakt en gebonden aan albumine.

Magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij alertheid, spiersterkte en hartritme. Een tekort aan magnesium is vaak secundair aan een tekort aan kalium of calcium. Dat is de reden dat we deze ook altijd meeprikken. Een magnesiumtekort komt vaak door medicijnen zoals antibiotica, buikklachten zoals diarree, nierafwijkingen en alcoholabuses. Een tekort van magnesium in het bloed geeft spierzwakte, tremoren en hartritmestoornissen. Een overschot is zeldzaam, dan heb je te maken met misselijkheid en traagheid.

Calcium

Calcium speelt een rol bij sterke botten en elektrische geleiding in spieren, met name de hartspier. Daarnaast speelt het ook een rol in de geleiding van het zenuwstelsel. Een tekort komt voor bij onder andere:
 • Vitamine D tekort
 • Bijschildklier afwijking
 • Nierafwijking
 • Malabsorptie
 • Magnesium tekort
Een tekort geeft spiertrekkingen, spasmes en hartritmestoornissen. Daarnaast komen neuropsychiatrische symptomen ook voor. Een overschot aan calcium komt voor bij veel oorzaken, zoals bepaalde soorten kanker, bijschildklier afwijkingen, vitamine D afwijkingen en schildklierafwijkingen. Klachten zijn dan suf voelen, moe, verward, botpijn, mentale veranderingen, verminderde eetlust en nierstenen.

IJzer

IJzer speelt een rol in de zuurstof aan- en afvoer door rode bloedcellen door de productie van hemoglobine. Daarnaast speelt het een rol in de afweer. Als je snel vermoeid raakt, snel buiten adem raakt en last hebt van rusteloze benen, zou je goed een ijzertekort kunnen hebben. Bloedarmoede door een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Nuchter testen?

Voor deze bepaling is het nodig om nuchter te zijn. Dus 8 uur van te voren niks eten of drinken, behalve water.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het mineralen bloedonderzoek wanneer:
 • Je wilt weten wat het effect van mineralen supplementen is
 • Je jezelf al een tijdje moe voelt en denkt dat het IJzertekort kan zijn
 • Je last hebt van spiertrekkingen, sufheid, weinig energie of rusteloze benen
 • Je wilt weten of tintelingen of verwardheid door een mineralen tekort komen
 • Je bent een vruchtbare vrouw en veganist die zich periodiek moe voelt


Wanneer testen?

Bij klachten die hierboven zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij aanhoudende klachten of afwijkende waarden kijken we verder naar andere zeldzamere oorzaken.
De meting van het onderzoek bij Mineralen gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Mineralen is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Mineralen klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Mineralen kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Mineralen vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Mineralen test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Mineralen onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Mineralen sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Mineralen moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Nee, voor een Mineralen test is vasten niet vereist
Een afspraak voorMineralen kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Mineralen onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Mineralen zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Mineralen

90,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten