Background

Mineralen

Mineralen

Bepalingen: Natrium, Kalium, Magnesium, Albumine, Calcium, IJzer

Nuchter testen?

Voor deze bepaling is het nodig om nuchter te zijn. Dus 8 uur van te voren niks eten of drinken, behalve water.

Mineralen - Wat is het?

Dit bloedonderzoek meet zes verschillende mineralen in het bloed. Mineralen en vitaminen fungeren als bouwstoffen voor bepaalde essentiële processen in ons lichaam waardoor we ons fit en gezond voelen. Mineralen zitten tevens in voedingssupplementen en door dit bloedonderzoek kun je het effect van de supplementen op je gezondheid evalueren.

Wat bepalen we?

Natrium

Natrium is een metaal dat als zoutverbinding in ons lichaam voorkomt. Het zorgt voor een goede balans in de elektrische potentiaal van cellen. Een overschot aan natrium geeft problemen zoals verwardheid of jezelf niet goed voelen. Een natrium tekort in het bloed kan op termijn veel meer schade geven zoals ernstige verwardheid, hersenschade en sufheid. Een tekort heeft verschillende oorzaken, zoals bepaalde ziekteprocessen, te veel inname van water, gebruik van plaspillen, diabetes insipidus of suikerziekte (diabetes mellitus). Een tekort moet goed en tijdig gecorrigeerd worden, daar de risico op hersenoedeem bestaat.

Kalium

Kalium speelt, net als natrium, een rol in de huishouding van cellen en weefsels. Een kalium tekort kan door insuline, medicijnen, alcoholonttrekking etc. komen. Je kunt er spierkrampen, hartritme afwijkingen en darmklachten (misselijkheid, braken, diarree) van krijgen. Een kalium overschot komt eigenlijk alleen door medicatie waarbij spierzwakte, tintelingen en paralyse op de voorgrond staan.

Albumine

Albumine is een groot eiwit dat vaak andere (toxische) stoffen in het lichaam bindt in het bloed. Het is een soort beveiliger en neemt schadelijke stoffen mee in het bloed tot ze aankomen op bestemming, vaak de lever. We noemen het daarom ook wel een chaperone eiwit. Albumine geeft ons onder andere een idee hoe de nierfunctie werkt, maar ook of de toxische stoffen in het bloed wel onschadelijk worden gemaakt en gebonden aan albumine.

Magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij alertheid, spiersterkte en hartritme. Een tekort aan magnesium is vaak secundair aan een tekort aan kalium of calcium. Dat is de reden dat we deze ook altijd meeprikken. Een magnesiumtekort komt vaak door medicijnen zoals antibiotica, buikklachten zoals diarree, nierafwijkingen en alcoholabuses. Een tekort van magnesium in het bloed geeft spierzwakte, tremoren en hartritmestoornissen. Een overschot is zeldzaam, dan heb je te maken met misselijkheid en traagheid.

Calcium

Calcium speelt een rol bij sterke botten en elektrische geleiding in spieren, met name de hartspier. Daarnaast speelt het ook een rol in de geleiding van het zenuwstelsel. Een tekort komt voor bij onder andere:
  • Vitamine D tekort
  • Bijschildklier afwijking
  • Nierafwijking
  • Malabsorptie
  • Magnesium tekort
Een tekort geeft spiertrekkingen, spasmes en hartritmestoornissen. Daarnaast komen neuropsychiatrische symptomen ook voor. Een overschot aan calcium komt voor bij veel oorzaken, zoals bepaalde soorten kanker, bijschildklier afwijkingen, vitamine D afwijkingen en schildklierafwijkingen. Klachten zijn dan suf voelen, moe, verward, botpijn, mentale veranderingen, verminderde eetlust en nierstenen.

IJzer

IJzer speelt een rol in de zuurstof aan- en afvoer door rode bloedcellen door de productie van hemoglobine. Daarnaast speelt het een rol in de afweer. Als je snel vermoeid raakt, snel buiten adem raakt en last hebt van rusteloze benen, zou je goed een ijzertekort kunnen hebben. Bloedarmoede door een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het mineralen bloedonderzoek wanneer:
  • Je wilt weten wat het effect van mineralen supplementen is
  • Je jezelf al een tijdje moe voelt en denkt dat het IJzertekort kan zijn
  • Je last hebt van spiertrekkingen, sufheid, weinig energie of rusteloze benen
  • Je wilt weten of tintelingen of verwardheid door een mineralen tekort komen
  • Je bent een vruchtbare vrouw en veganist die zich periodiek moe voelt


Wanneer testen?

Bij klachten die hierboven zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij aanhoudende klachten of afwijkende waarden kijken we verder naar andere zeldzamere oorzaken.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online