Background

Menopauze

Menopauze

Bepalingen: FSH & LH, Oestradiol
Bij gebruik van hormonen, zoals de pil, kan het zijn dat deze test niet betrouwbaar is.

Wat is de menopauze?

De menopauze is wanneer een vrouw geen menstruatie meer heeft en niet meer (natuurlijk) zwanger kan worden. Meestal zijn de menstruaties tijdens de overgang minder frequent, maar het kan ook in een keer stoppen. Dit proces is een natuurlijk onderdeel van ouder worden en komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar, wanneer de oestrogeenwaardes dalen. Er zijn verschillende klachten bij de overgang, zoals opvliegers, vaginale droogheid, problemen met slapen, verlaagd libido en depressie- of angstklachten. De duur van deze klachten varieert.

Wat bepalen we bij het menopauze bloedonderzoek?

FSH & LH
FSH (follikelstimulerend hormoon) is een belangrijke factor voor de seksuele ontwikkeling. Het zorgt bijvoorbeeld voor de menstruele cyclus en helpt bij de groei van eicellen. De FSH-waardes veranderen tijdens de cyclus. De waardes zijn het hoogst tijdens de ovulatie. Bij mannen zorgt FSH voor de productie van sperma en veranderen de waardes niet zo veel. Door middel van FSH-onderzoek kan de start van de menopauze worden aangetoond. Verhoogde FSH-waardes kunnen namelijk aantonen dat een vrouw in de overgang zit.

Het luteïniserend hormoon (LH) is nauw verbonden aan FSH. Ook LH is belangrijk voor de seksuele ontwikkeling. De LH-waardes zijn het hoogst vlak voor de eisprong. Bij intrede van de overgang, wanneer er geen eicellen meer uitrijpen, zal het LH stijgen. Deze stijging kan vergelijkbaar zijn met de LH-waarde van een normale cyclus. Daarom kan deze bepaling niet alleen gebruikt worden om de overgang aan te tonen. Een afwijkende LH-waarde kan namelijk wijzen op andere aandoeningen, zoals problemen met de eierstokken. Daarentegen stijgt FSH wel voldoende tijdens de menopauze.

Oestradiol
Oestradiol is een geslachtshormoon en maakt deel uit van de oestrogenen. Dit hormoon wordt geproduceerd in de eierstokken met behulp van LH en FSH. Na de menopauze maken vrouwen oestrogenen aan in het vetweefsel. De oestradiolwaardes zijn lager na de menopauze. Met behulp van deze drie hormonen kunnen we een vervroegde menopauze aantonen en nauwkeuriger de overgang bepalen.

Wanneer kiezen voor een menopauze bloedonderzoek?

Dit bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
  • Je last hebt van hormonale klachten
  • Je een beeld wilt hebben van jouw menopauze


Waarom bloedonderzoek bij (vervroegde) overgang?

Indien je veel last hebt van klachten als onregelmatige menstruatie, opvliegers, vaginale droogheid of slaapproblemen, kan het zijn dat je in de overgang zit. Waar sommige vrouwen bijna nergens last van hebben, hebben andere vrouwen erg veel klachten. Door onderzoek te doen naar je hormonen, kun je kijken of er een behandeling aansluit bij deze klachten. Aan de hand van dit onderzoek heb je een duidelijk inzicht over de menopauze.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online