Menopauze

Bepalingen: FSH, LH, Oestradiol

Wat is de menopauze?

De menopauze is wanneer een vrouw geen menstruatie meer heeft en niet meer (natuurlijk) zwanger kan worden. Meestal zijn de menstruaties tijdens de overgang minder frequent, maar het kan ook in een keer stoppen. Dit proces is een natuurlijk onderdeel van ouder worden en komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar, wanneer de oestrogeenwaardes dalen. Er zijn verschillende klachten bij de overgang, zoals opvliegers, vaginale droogheid, problemen met slapen, verlaagd libido en depressie- of angstklachten. De duur van deze klachten varieert.

Wat bepalen we bij het menopauze bloedonderzoek?

FSH & LH
FSH (follikelstimulerend hormoon) is een belangrijke factor voor de seksuele ontwikkeling. Het zorgt bijvoorbeeld voor de menstruele cyclus en helpt bij de groei van eicellen. De FSH-waardes veranderen tijdens de cyclus. De waardes zijn het hoogst tijdens de ovulatie. Bij mannen zorgt FSH voor de productie van sperma en veranderen de waardes niet zo veel. Door middel van FSH-onderzoek kan de start van de menopauze worden aangetoond. Verhoogde FSH-waardes kunnen namelijk aantonen dat een vrouw in de overgang zit.

Het luteïniserend hormoon (LH) is nauw verbonden aan FSH. Ook LH is belangrijk voor de seksuele ontwikkeling. De LH-waardes zijn het hoogst vlak voor de eisprong. Bij intrede van de overgang, wanneer er geen eicellen meer uitrijpen, zal het LH stijgen. Deze stijging kan vergelijkbaar zijn met de LH-waarde van een normale cyclus. Daarom kan deze bepaling niet alleen gebruikt worden om de overgang aan te tonen. Een afwijkende LH-waarde kan namelijk wijzen op andere aandoeningen, zoals problemen met de eierstokken. Daarentegen stijgt FSH wel voldoende tijdens de menopauze.

Oestradiol
Oestradiol is een geslachtshormoon en maakt deel uit van de oestrogenen. Dit hormoon wordt geproduceerd in de eierstokken met behulp van LH en FSH. Na de menopauze maken vrouwen oestrogenen aan in het vetweefsel. De oestradiolwaardes zijn lager na de menopauze. Met behulp van deze drie hormonen kunnen we een vervroegde menopauze aantonen en nauwkeuriger de overgang bepalen.

Bij gebruik van hormonen, zoals de pil, kan het zijn dat deze test niet betrouwbaar is.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een menopauze bloedonderzoek?

Dit bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
 • Je last hebt van hormonale klachten
 • Je een beeld wilt hebben van jouw menopauze


Waarom bloedonderzoek bij (vervroegde) overgang?

Indien je veel last hebt van klachten als onregelmatige menstruatie, opvliegers, vaginale droogheid of slaapproblemen, kan het zijn dat je in de overgang zit. Waar sommige vrouwen bijna nergens last van hebben, hebben andere vrouwen erg veel klachten. Door onderzoek te doen naar je hormonen, kun je kijken of er een behandeling aansluit bij deze klachten. Aan de hand van dit onderzoek heb je een duidelijk inzicht over de menopauze.
De meting van het onderzoek bij Menopauze gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Menopauze is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Menopauze klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Menopauze kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Menopauze vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Menopauze test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Menopauze onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Menopauze sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Menopauze moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorMenopauze kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Menopauze onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Menopauze zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Menopauze

95,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten