Lactase genotypering

Bepalingen: Lactase genotypering

Wat is lactose intolerantie?

Wanneer je last hebt van lactose intolerantie, is je lichaam niet in staat om het suiker (lactose) in de melk te verteren. Vaak komt dit door een tekort aan het enzym lactase in je dunne darmwand. Wanneer je te weinig van dit enzym aanmaakt en je lactose intolerant bent, kun je vervelende klachten krijgen nadat je zuivel hebt geconsumeerd. Vaak zijn dit klachten zoals diarree, misselijkheid, buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Er zijn verschillende vormen van lactose intolerantie:
 • Primaire lactose intolerantie: deze vorm van lactose intolerantie ontstaat wanneer er onvoldoende lactase wordt geproduceerd. In moedermelk komt lactose in kleine hoeveelheden voor. Zuigelingen hebben lactase nodig om moedermelk te kunnen verteren. Primaire lactose intolerantie ontstaat wanneer de lactase productie verminderd en je voeding minder afhankelijk wordt van zuivel. Dit is vaak het geval wanneer kinderen de leeftijd van 2 bereiken en geen borst- en/of flesvoeding meer nodig hebben. Echter kunnen de symptomen ook pas veel later zichtbaar worden.
 • Secundaire lactose intolerantie: dit wordt veroorzaakt door een probleem in je darmwand. Dit kan bijvoorbeeld komen door een darmontsteking of infectie, of na een darmoperatie. In dit geval maakt je darmwand niet meer genoeg lactase aan.
 • Aangeboren (congenitale) lactose intolerantie: dit is een zeldzame vorm van lactose intolerantie en is een genetische afwijking. Mensen met deze vorm kunnen vanaf het begin geen of weinig lactase aanmaken en kunnen dan ook geen moedermelk verdragen.


Wat bepalen we bij de lactase genotypering test?

Bij een lactase genotypering test wordt er bloed afgenomen. Vervolgens wordt er gekeken naar jouw DNA. We testen of de code voor het enzym dat lactose afbreekt ontbreekt of juist niet. Dit enzym heet lactase. Wanneer de code ontbreekt, is het waarschijnlijk dat je het enzym ontbreekt. Hierdoor kun je lactose niet goed afbreken. Dit onderzoek is betrouwbaarder en gemakkelijker uit te voeren dan de lactose tolerantie test.

Je hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een lactase genotypering test?

 • Je last hebt van maag- en darmklachten
 • Je zelf denkt dat je misschien lactose intolerant bent
 • Er familieleden zijn met lactose intolerantie
 • De orale lactose tolerantie test geen eenduidige antwoorden kan geven


Wanneer kiezen voor een lactase genotypering test?

Maag- en darmklachten kunnen erg vervelend zijn en invloed hebben op je dagelijks leven. Door middel van dit onderzoek kun je zien of lactose de oorzaak van je klachten is. Zo kun je je dieet aanpassen om de klachten te verminderen.
De meting van het onderzoek bij Lactase genotypering gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Lactase genotypering is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Lactase genotypering klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Lactase genotypering kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Lactase genotypering vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Lactase genotypering test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Lactase genotypering onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Lactase genotypering sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Lactase genotypering moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorLactase genotypering kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Lactase genotypering onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Lactase genotypering zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Lactase genotypering

169,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 120 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten