Wat is lactose intolerantie?
Wanneer je last hebt van lactose intolerantie, is je lichaam niet in staat om het suiker (lactose) in de melk te verteren. Vaak komt dit door een tekort aan het enzym lactase in je dunne darmwand. Wanneer je te weinig van dit enzym aanmaakt en je lactose intolerant bent, kun je vervelende klachten krijgen nadat je zuivel hebt geconsumeerd. Vaak zijn dit klachten zoals diarree, misselijkheid, buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid.Er zijn verschillende vormen van lactose intolerantie:
- Primaire lactose intolerantie: deze vorm van lactose intolerantie ontstaat wanneer er onvoldoende lactase wordt geproduceerd. In moedermelk komt lactose in kleine hoeveelheden voor. Zuigelingen hebben lactase nodig om moedermelk te kunnen verteren. Primaire lactose intolerantie ontstaat wanneer de lactase productie verminderd en je voeding minder afhankelijk wordt van zuivel. Dit is vaak het geval wanneer kinderen de leeftijd van 2 bereiken en geen borst- en/of flesvoeding meer nodig hebben. Echter kunnen de symptomen ook pas veel later zichtbaar worden.
- Secundaire lactose intolerantie: dit wordt veroorzaakt door een probleem in je darmwand. Dit kan bijvoorbeeld komen door een darmontsteking of infectie, of na een darmoperatie. In dit geval maakt je darmwand niet meer genoeg lactase aan.
- Aangeboren (congenitale) lactose intolerantie: dit is een zeldzame vorm van lactose intolerantie en is een genetische afwijking. Mensen met deze vorm kunnen vanaf het begin geen of weinig lactase aanmaken en kunnen dan ook geen moedermelk verdragen.
Wat bepalen we bij de lactase genotypering test?
Bij een lactase genotypering test wordt er bloed afgenomen. Vervolgens wordt er gekeken naar jouw DNA. We testen of de code voor het enzym dat lactose afbreekt ontbreekt of juist niet. Dit enzym heet lactase. Wanneer de code ontbreekt, is het waarschijnlijk dat je het enzym ontbreekt. Hierdoor kun je lactose niet goed afbreken. Dit onderzoek is betrouwbaarder en gemakkelijker uit te voeren dan de lactose tolerantie test.Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.
Wanneer kiezen voor een lactase genotypering test?
- Je last hebt van maag- en darmklachten
- Je zelf denkt dat je misschien lactose intolerant bent
- Er familieleden zijn met lactose intolerantie
- De orale lactose tolerantie test geen eenduidige antwoorden kan geven