Kreatine, Kreatinine en Nierfunctie: Een Eenvoudige Gids

Bepalingen: Kreatinine
De resultaten van dit onderzoek zijn doorgaans binnen 24 uur bekend.

Ons lichaam is een complex systeem waarin verschillende processen nauw samenwerken om onze gezondheid te handhaven. Een belangrijk aspect hiervan is de balans tussen Kreatine en Kreatinine, en hun invloed op de nierfunctie. Laten we deze relatie op een eenvoudige en duidelijke manier verkennen.

Kreatine: De Energiebron van de Spieren

Kreatine is een stof die in onze spieren wordt gevonden en helpt bij het produceren van energie. Het wordt in ons lichaam met een vrij constante snelheid geproduceerd, afhankelijk van de hoeveelheid spiermassa die we hebben. Dit betekent dat hoe meer spiermassa iemand heeft, hoe meer Kreatine er in het lichaam wordt geproduceerd.

Kreatinine: Een Natuurlijk Bijproduct

Wanneer Kreatine in de spieren wordt gebruikt, produceert het Kreatinine als een natuurlijk bijproduct. De hoeveelheid Kreatinine die in ons bloed wordt gevonden, is normaal gesproken vrij constant. Dit niveau wordt de 'evenwichtsspiegel' genoemd en is het resultaat van een evenwicht tussen de productiesnelheid in de spieren en de snelheid waarmee het door onze nieren uit het bloed wordt gefilterd.

De Rol van de Nieren

Onze nieren spelen een cruciale rol bij het handhaven van deze evenwichtsspiegel van Kreatinine. Wanneer onze nieren gezond zijn, kunnen ze Kreatinine uit het bloed filteren en de niveaus binnen normale grenzen houden. Deze normale niveaus worden meestal gemeten in micromol per liter (µmol/L) en variëren afhankelijk van individuele factoren zoals leeftijd en spiermassa.

Verminderde Nierfunctie

Wanneer onze nieren niet naar behoren werken, kan er te veel Kreatinine in ons bloed opbouwen. Dit is een teken dat onze nieren moeite hebben om afvalstoffen goed te verwerken. Een hoger dan normaal niveau van Kreatinine in het bloed kan dus wijzen op problemen met de nierfunctie.

Het Belang van Evenwicht

Het is belangrijk dat de hoeveelheid Kreatine die onze spieren maken en de hoeveelheid Kreatinine die onze nieren opruimen in evenwicht zijn voor onze gezondheid. Als dit evenwicht verstoord is, kan dat een probleem met onze nieren aangeven. Hoewel de normale niveaus van Kreatinine best breed kunnen zijn, is het goed om te onthouden dat als deze niveaus flink afwijken, we misschien medische hulp nodig hebben.

Conclusie

De relatie tussen Kreatine, Kreatinine en nierfunctie is een belangrijk aspect van onze gezondheid. Het begrijpen van deze relatie helpt ons bewust te zijn van de signalen die ons lichaam ons geeft over onze niergezondheid. Regelmatige gezondheidscontroles en aandacht voor veranderingen in ons lichaam zijn essentieel om gezond te blijven.

Wanneer je kreatinine laten onderzoeken?

Dit onderzoek wordt aangeraden wanneer:
  • Je inzicht wil krijgen in de werking van je nieren
  • Je een aandoening hebt of medicijnen gebruikt dat van invloed kan zijn op je nieren, zoals een hoge bloeddruk of diabetes


Waarom een kreatinine bloedonderzoek?

Door middel van dit bloedonderzoek, kan je nierfunctie goed in kaart worden gebracht. Wanneer je nierfunctie onvoldoende is, kan er worden onderzocht wat dit veroorzaakt en kan er worden gekeken naar een passende oplossing.

De meting van het onderzoek bij Kreatinine gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Kreatinine is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Kreatinine klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Kreatinine kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Kreatinine vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Kreatinine test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Kreatinine onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Kreatinine sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Kreatinine moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorKreatinine kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Kreatinine onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Kreatinine zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Professionele afname
  • Begrijpelijke uitslagen
  • Validatie door arts
  • Betrouwbaar onderzoek
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online