Wat is IVF?
In Vitro Fertilisatie (IVF) is een methode waarbij de eicel en zaadcel buiten het lichaam bij elkaar worden gebracht om zo de eicel te bevruchten. Wanneer dit succesvol is, wordt de bevruchte eicel (in een later stadium het embryo genoemd) geplaatst in de baarmoeder.
Bij een IVF-behandeling wordt er geprobeerd om met behulp van hormonale stimulatie meerdere eicellen te laten rijpen. Zo ontstaat er een grotere slagingskans. Deze behandeling wordt uitgevoerd in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Voorafgaand aan dit proces, worden er altijd verschillende onderzoeken uitgevoerd.
Dit is het hormonen en microbiologie pakket voor IVF behandelingen op dag twee van je cyclus. Het betreft onderzoek naar fertiliteit en algemene markers. Daarnaast wordt er getest op microbiologische parameters, zoals SOAs en ziekteverwerkers die schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren kind. Deze test is geschikt en geeft een compleet beeld voorafgaand een IVF behandeling.
Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van Genesis.
Kan ik dit onderzoek op elke dag doen?
De hormonen FSH, LH en oestradiol moeten voor dit onderzoek het liefst op dag twee plaatsvinden. Daarvoor zijn we ook zaterdag geopend op bepaalde priklocaties, waaronder Den Haag.
De overige onderzoeken zijn niet tijdsafhankelijk, maar zullen voor het gemak ook op dag twee plaatsvinden.
Is dit onderzoek geschikt voor een IVF behandeling?
Deze bepalingen zijn goedgekeurd door de gynaecologen en embryologen van Genesis, een aanbieder van IVF behandelingen.
Worden de uitslagen ook naar Genesis verstuurd?
Ja, de uitslagen worden naar u en naar Genesis verstuurd waar ze direct bij uw behandelaar komen. U heeft hier reeds toestemming voor gegeven. Door het bestellen van dit onderzoek geeft u namelijk toestemming dat de uitslagen vage IVF Bloedonderzoek naar zowel u als naar uw behandelaar gaan.
Waaruit bestaat dit IVF bloedonderzoek?
We testen de AMH, FSH, LH, Oestradiol, Prolactine en TSH. Daarnaast worden de D-dimeren gemeten. Als aanvulling wordt een bloedgroep bepaling, inclusief Resusfactor bepaald en krijgen we middels het algemene bloedonderzoek inzicht in de hemoglobine, trombocyten en leukocyten. Tenslotte wordt de CA-125 ook gemeten. Dit is een zeer compleet IVF bloedonderzoek.
Op microbiologisch vlak wordt ook het een en ander gemeten: HIV, Hepatitis B antigen en Hepatitis B core, Hepatitis C, Rubella IgM en IgG, Toxoplasmose IgM en IgG, Syfilis (Lues), Chlamydia IgG en VZV IgG. Dit zijn deels SOA onderzoeken en deels ziekteverwerkers die aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken.
Hepatitis screening: Hepatitis B (HBsAG), Hepatitis B (HBsAc), Hepatitis B (HBcAc IcM), Hepatitis B (HBcAC total), Hepatitis C
De screening van infectieziekten is bij IVF een gebruikelijke procedure. Wanneer dit niet wordt onderzocht, kan het zijn dat de infectieziekten worden overgedragen op het kind. Bij een positieve uitslag kunnen er dan nog maatregelen getroffen worden om dit te voorkomen. Bij deze screening wordt er gekeken naar hepatitis B en hepatitis C.
Syfilis & HIV: Syfilis (VDRL methode), HIV
In Nederland worden zwangere vrouwen, naast de hepatitis screening, ook getest op syfilis (lues) en HIV. Net als bij hepatitis, kan tijdens de zwangerschap ook syfilis en HIV worden overgedragen. Syfilis kan voor aangeboren afwijkingen zorgen of leiden tot een miskraam. Om deze reden is het belangrijk om dit te testen. Bij een positieve uitslag kan er, in overleg met een arts, worden behandeld met antibiotica.
Bloedgroep: Bloedgroep en Rhesusfactor
Iemand die rhesusfactor D negatief is, kan antistoffen aanmaken tegen Rhesusfactor D na in contact te zijn gekomen met iemand die rhesus D positief is. Wanneer dit bij zwangere vrouwen voorkomt, kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind. Jouw antistoffen zullen dan cellen van jouw kind kapot maken. De bloedtest voor bloedgroep en rhesusfactor doen we aan het begin en in week 27 van de zwangerschap.
Schildklierwaarden: TSH (+ fT4)
Wanneer je problemen hebt met je schildklier, kan het invloed hebben op de zwangerschap of op het zwanger worden. De schildklier regelt verschillende processen in je lichaam en is dus een belangrijk orgaan. Een traag werkende schildklier kan effect hebben op je ovulatie. Ook kan een traag- of snelwerkende schildklier zorgen voor problemen tijdens de zwangerschap zelf. Bij afwijkende TSH waarden wordt de vrije T4 automatisch bepaald.