Background

IVF bloedonderzoek

IVF bloedonderzoek

Bepalingen: Uitgebreid, zie beschrijving

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie (IVF) is een methode waarbij de eicel en zaadcel buiten het lichaam bij elkaar worden gebracht om zo de eicel te bevruchten. Wanneer dit succesvol is, wordt de bevruchte eicel (in een later stadium het embryo genoemd) geplaatst in de baarmoeder.

Bij een IVF-behandeling wordt er geprobeerd om met behulp van hormonale stimulatie meerdere eicellen te laten rijpen. Zo ontstaat er een grotere slagingskans. Deze behandeling wordt uitgevoerd in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Voorafgaand aan dit proces, worden er altijd verschillende onderzoeken uitgevoerd.

Wat bepalen we bij het IVF-bloedonderzoek?

Algemeen bloedonderzoek: Hemoglobine, mean corpuscular volume, hematocriet, rode bloedcellen, witte bloedcellen en trombocyten.
Allereerst wordt er gekeken naar je algemene bloedwaardes, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid rode en witte bloedcellen. Ook wordt er gekeken naar je bloedplaatjes (trombocyten) en of er sprake is van bloedarmoede (hemoglobine).

Hepatitis screening: Hepatitis B (HBsAG), Hepatitis B (HBsAc), Hepatitis B (HBcAc IcM), Hepatitis B (HBcAC total), Hepatitis C
De screening van infectieziekten is bij IVF een gebruikelijke procedure. Wanneer dit niet wordt onderzocht, kan het zijn dat de infectieziekten worden overgedragen op het kind. Bij een positieve uitslag kunnen er dan nog maatregelen getroffen worden om dit te voorkomen. Bij deze screening wordt er gekeken naar hepatitis B en hepatitis C.

Syfilis & HIV: Syfilis (VDRL methode), HIV
In Nederland worden zwangere vrouwen, naast de hepatitis screening, ook getest op syfilis (lues) en HIV. Net als bij hepatitis, kan tijdens de zwangerschap ook syfilis en HIV worden overgedragen. Syfilis kan voor aangeboren afwijkingen zorgen of leiden tot een miskraam. Om deze reden is het belangrijk om dit te testen. Bij een positieve uitslag kan er, in overleg met een arts, worden behandeld met antibiotica.

Bloedgroep: Bloedgroep en Rhesusfactor
Iemand die rhesusfactor D negatief is, kan antistoffen aanmaken tegen Rhesusfactor D na in contact te zijn gekomen met iemand die rhesus D positief is. Wanneer dit bij zwangere vrouwen voorkomt, kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind. Jouw antistoffen zullen dan cellen van jouw kind kapot maken. De bloedtest voor bloedgroep en rhesusfactor doen we aan het begin en in week 27 van de zwangerschap.

Schildklierwaarden: TSH (+ fT4)
Wanneer je problemen hebt met je schildklier, kan het invloed hebben op de zwangerschap of op het zwanger worden. De schildklier regelt verschillende processen in je lichaam en is dus een belangrijk orgaan. Een traag werkende schildklier kan effect hebben op je ovulatie. Ook kan een traag- of snelwerkende schildklier zorgen voor problemen tijdens de zwangerschap zelf. Bij afwijkende TSH waarden wordt de vrije T4 automatisch bepaald.

Wanneer kiezen voor het PSA bloedonderzoek?

Kies het IVF zwangerschap bloedonderzoek bij:
  • Algemene screening van je gezondheid alvorens IVF te ondergaan
  • Na meerdere niet succesvolle IVF behandelingen
  • Om tijd te besparen bij een IVF behandeling in een IVF kliniek
  • Als je zwanger wilt worden al dan niet via IVF
  • Een verleden met genoemde SOAs hebt gehad
  • Als je van plan bent IVF behandeling te ondergaan


Wanneer de IVF bloedtest doen?

Door al vooraf bloedonderzoek te laten doen bij Labplusarts, weet je al waar je aan toe bent. In het ziekenhuis ben je vaak gebonden aan wachttijden, waardoor het proces langer kan duren. Wanneer je vooraf aan de IVF-behandeling al bloedonderzoek laat doen, kan het verdere proces van de IVF zwangerschap mogelijk sneller plaatsvinden.

Bijzonderheden?

Labplusarts biedt alleen de resultaten van het bloedonderzoek op bovengenoemde bepalingen. De IVF-behandeling wordt verder uitgevoerd in het ziekenhuis in overleg met je gynaecoloog.
De uitslagen van de hepatitis B test duren soms 48 uur in plaats van 24 uur.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online