Background

Homocysteine

Homocysteine

Bepalingen: Homocysteine

Nuchter testen?

Het is beter om voor deze test nuchter te zijn. De uitslag kan iets langer duren, gemiddeld tussen de 1-5 werkdagen.

Homocysteine bloedonderzoek - Wat is het?

De test meet de hoeveelheid homocysteïne in het bloed. Homocysteïne is normaal gesproken in alle cellen aanwezig, maar slechts in kleine hoeveelheden. In gezonde cellen wordt homocysteïne snel omgezet in andere producten. Voor deze omzetting is actief foliumzuur nodig. Vitamine B12 en andere B vitamines zijn nodig om foliumzuur in zijn actieve vorm te houden.

Om homocysteïne laag te houden zijn foliumzuur, vitamine B12 en andere B-vitaminen noodzakelijk. Deze stoffen worden opgenomen via de voeding (foliumzuur: vooral in groene bladgroente en graanproducten; Vitamine B6: in groente en fruit; Vitamine B12 in vlees, vis en gevogelte).

Bij gebrek aan foliumzuur en/of vitamine B, neemt de hoeveelheid homocysteïne toe. Ook kan de homocysteïne (sterk) verhoogd zijn door een erfelijk defect, waardoor een enzym dat betrokken is bij de afbraak van homocysteïne niet goed werkt.

Wanneer kiezen voor deze test?

- De test wordt aangevraagd als een gebrek aan foliumzuur of vitamine B12 wordt vermoedt. Dit is soms het geval bij anemie (bloedarmoede).

- Ook vaak een homocysteïnetest voor vrouwen die bij herhaling een spontane abortus hebben gehad.

- Soms een aanvraag voor de homocysteïnetest voor patiënten die een hart- of herseninfarct (afsluiten bloedvat door een stolsel) hebben doorgemaakt om te onderzoeken of er een verhoogde kans is op een tweede infarct.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online