Ontdek Uw Gezondheid met de HOMA-IR Index Bloedtest

Bepalingen: Insuline, Glucose

Welkom op onze productpagina voor de HOMA-IR index bloedtest. Deze test speelt een cruciale rol in het begrijpen van uw lichaam, specifiek hoe het glucose metaboliseert. Glucosewaarden zijn een essentiële indicator van uw algehele gezondheid, en het is belangrijk om te weten of deze waarden binnen de normale bereiken vallen.

Wat Is Glucose?

Glucose, vaak aangeduid als suiker, is de primaire energiebron voor uw lichaam. Het niveau van glucose in uw bloed kan variëren gedurende de dag, afhankelijk van uw eetpatroon, activiteiten en gezondheidsstatus. Er zijn verschillende termen die u moet kennen:

 • Glucose Waarde: De hoeveelheid glucose aanwezig in uw bloed op enig moment.
 • Glucose Waarde Nuchter: Dit is de glucosewaarde na een periode van niet eten, meestal 8 uur, en geeft een baseline van uw glucosemetabolisme.
 • Glucose Nuchter Waarde: Vergelijkbaar met de bovenstaande term, benadrukt het het belang van het meten van glucose na een vastenperiode.
 • Glucose Waarde Niet Nuchter: De hoeveelheid glucose in uw bloed na het eten, wat kan helpen bij het diagnosticeren van diabetes of prediabetes.
 • Glucose Waarden: De verschillende niveaus van glucose die gedurende de dag kunnen worden gemeten.
 • Waarde Glucose: Een algemene term voor de concentratie glucose in het bloed.
 • Glucose Nuchter Waardes/Waarden: Dit zijn de specifieke waarden gemeten na een nacht vasten, die van cruciaal belang zijn voor het beoordelen van uw glucosemetabolisme.

Het Belang van Glucosewaarden

De controle en het begrip van uw glucosewaarden zijn fundamenteel voor het handhaven van een goede gezondheid. Zowel hoge als lage glucosewaarden kunnen problemen signaleren. Lage glucosewaarden, of hypoglykemie, kunnen symptomen veroorzaken zoals duizeligheid, zweten, en verwarring. Aan de andere kant kunnen aanhoudend hoge waarden leiden tot prediabetes of diabetes type 2.

HOMA-IR Test: Uw Venster naar Metabolische Gezondheid

De HOMA-IR test (Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) is een belangrijk hulpmiddel om te beoordelen hoe goed uw lichaam glucose gebruikt. Door zowel uw insuline- als glucosewaarden te meten, biedt de HOMA index inzicht in uw insulinegevoeligheid en pancreasfunctie. Dit is vooral belangrijk als u zorgen hebt over uw glucosewaarden, of als er een familiegeschiedenis van diabetes is.

Waarom de HOMA-IR Index Bloedtest?

 • Vroegtijdige Opsporing: Identificeer risico's op insulineresistentie en diabetes type 2 voordat deze zich ontwikkelen.
 • Persoonlijke Gezondheidsplanning: Met uw HOMA-IR score kunt u met uw arts werken aan een persoonlijk gezondheidsplan.
 • Eenvoudig en Toegankelijk: De test vereist slechts een kleine bloedmonster en kan eenvoudig worden uitgevoerd.

Wat Te Verwachten

Na het vasten, wat nodig is om uw nuchtere glucose waarde te bepalen, neemt een zorgverlener een bloedmonster. Dit monster wordt geanalyseerd om zowel uw glucose- als insulineniveaus te bepalen, wat resulteert in uw HOMA-IR score. Deze score helpt bij het identificeren van lage glucosewaarden of hoge insulineniveaus, wat indicaties kunnen zijn van insulineresistentie.

Uw Gezondheid in Uw Handen

Het begrijpen van uw glucose nuchter waarden en uw HOMA index zet u op een pad naar betere gezondheid. Met deze kennis kunt u levensstijlveranderingen implementeren, zoals dieet en lichaamsbeweging, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op uw glucosemetabolisme en algehele welzijn.

Slotgedachten

Het monitoren van uw glucosewaarden en het begrijpen van uw HOMA-IR score zijn essentieel voor het handhaven van een gezond metabolisme. Wij moedigen u aan om deze test te overwegen als onderdeel van uw regelmatige gezondheidsonderzoeken. Samen met uw arts kunt u een plan ontwikkelen dat is afgestemd op uw unieke gezondheidsbehoeften. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over de HOMA-IR index bloedtest en hoe deze u kan helpen uw gezondheidsdoelen te bereiken. Uw pad naar een gezonder leven begint hier.

keywords: lage glucose waarde blood sugar level mmol l beta cells fasting blood cardiovascular disease type 1 diabetes american diabetes glucose waarde laag high homa ir weight loss diabetes mellitus high blood sugar fatty liver increased insulin snel mogelijk hoeveelheid suiker homa ir test

Voor deze bloedbepaling moet je 12 uur van te voren nuchter zijn. Dit houdt in dat je niks anders behalve water kan nuttigen 12 uur voorafgaand het onderzoek. Het beste kun je dan in de ochtend vroeg bloed prikken.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Waar komt insulineresistentie door?
Insuline resistentie staat aan de basis van de ziekteleer van diabetes type 2. Normaliter, wanneer we suikers innemen wordt dit opgeslagen in de lever, verbrand voor energieproductie of omgezet in andere stoffen zoals vetten. Voor onder andere de opslag van glucose in de lever heb je het hormoon insuline nodig. Wanneer het suiker niet opgenomen wordt, blijft het namelijk rondzwerven in het bloedbaan. Suiker kan zo reageren met moleculen en de vaatwand beschadigen. Hierdoor ontstaat vaatschade. Daarom is insuline zo belangrijk, zodat suiker uit het bloedbaan opgenomen wordt.

Insuline wordt geproduceerd door de alvleesklier (pancreas). Om te illustreren wat insuline resistentie is, maken we gebruik van fictieve getallen: Stel een gezond persoon heeft voor de opslag van 1 gram glucose 1 gram insuline nodig. Wanneer je regelmatig meer glucose gaat opslaan (dus meer innemen, terwijl je deze niet verbruikt) en niet snel verbruikt, dan ontstaat er insuline resistentie. In dit geval heb je dan voor 1 gram glucose 2 gram insuline nodig. Het kost dus meer insuline om hetzelfde hoeveelheid glucose te verplaatsen.

De HOMA index bij de gezonde persoon zou dan 1 x 1 = 1 zijn. Bij insuline resistentie heb je dan een HOMA index van 1 x 2 = 2. Dit noemen we insuline resistentie.
De meting van het onderzoek bij HOMA IR Index gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van HOMA IR Index is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor HOMA IR Index klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van HOMA IR Index kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor HOMA IR Index vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een HOMA IR Index test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het HOMA IR Index onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van HOMA IR Index sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor HOMA IR Index moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Ja, voor een HOMA IR Index test is vasten vereist
Een afspraak voorHOMA IR Index kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij HOMA IR Index onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van HOMA IR Index zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

HOMA IR Index

69,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - 96 uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten