Background

HOMA IR Index

HOMA IR Index

Bepalingen: Glucose, Insuline, HOMA
Voor deze bloedbepaling moet je 12 uur van te voren nuchter zijn. Dit houdt in dat je niks anders behalve water kan nuttigen 12 uur voorafgaand het onderzoek. Het beste kun je dan in de ochtend vroeg bloed prikken.
Diabetes heb je in verschillende types en maten. Hierbij kan het lichaam niet goed op insuline reageren of maakt het deze helemaal niet aan. Als gevolg hiervan krijg je een opeenstapeling van suiker (glucose) in het bloed, die weer nadelige effecten met zich meebrengt. Te veel glucose bij diabetes kan invloed hebben op de nieren, zenuwen, ogen en veel meer organen.

Bij dit onderzoek meten we de insulineresistentie aan de hand van insuline en glucose. Deze twee waarden worden nuchter bepaald. Dit houdt in dat je 12 uur voor het onderzoek niks anders behalve water mag nuttigen. De insuline en glucose bloedonderzoek wordt ook wel HOMA IR test genoemd. De IR staat voor insuline resistentie.

Hoe berekenen we de HOMA index?
De HOMA index is, zoals de naam al doet vermoeden, een berekening. Het nuchtere glucose en nuchtere insuline worden vermenigvuldigd en gedeeld door 22.5. Let hierbij goed op de eenheden!

Wat betekent de HOMA IR test?
De HOMA index is een verhouding tussen glucose en insuline, gecorrigeerd door een factor. Wanneer glucose in het lichaam stijgt, hoort de insuline ook te stijgen en vice-versa. Als de HOMA index langere tijd hoog blijft (hoger dan 1), dan kunnen lichaamscellen hun gevoeligheid voor insuline verliezen. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes mellitus type 2 / suikerziekte. HOMA staat voor Homeostatic Model Assessment Insulin Resistance (oftewel homeostatische model van toetsing van insuline resistentie).

Hoe meet je de HOMA IR index betrouwbaar?
Een betrouwbare manier om insuline en glucose te meten is via een veneuze bloedafname. Glucose kun je ook middels een vingerprik bepalen, maar een eenmalige bepaling is niet zo nauwkeurig als bloedafname uit de arm. Je kunt deze insuline resistentie test eenvoudig zelf afnemen door middel van een vingerprik. Het testresultaat ontvang je na zes werkdagen in een helder geformuleerd rapport. Naast de uitslag worden in je rapport ook enkele persoonlijke aanbevelingen gegeven zodat je, indien nodig, concreet aan de slag kunt met het verbeteren van je Homa ir index.

Wanneer is deze insulineresistentie test aan te raden?
De insulineresistentie test oftewel de HOMA IR test is aan te raden bij het vaststellen van een gestoorde insulineresistentie, een pre-diabetes status of bij IVF behandelingen. Voor het vaststellen van diabetes is de nuchtere glucose bepaling voldoende.
Waar komt insulineresistentie door?
Insuline resistentie staat aan de basis van de ziekteleer van diabetes type 2. Normaliter, wanneer we suikers innemen wordt dit opgeslagen in de lever, verbrand voor energieproductie of omgezet in andere stoffen zoals vetten. Voor onder andere de opslag van glucose in de lever heb je het hormoon insuline nodig. Wanneer het suiker niet opgenomen wordt, blijft het namelijk rondzwerven in het bloedbaan. Suiker kan zo reageren met moleculen en de vaatwand beschadigen. Hierdoor ontstaat vaatschade. Daarom is insuline zo belangrijk, zodat suiker uit het bloedbaan opgenomen wordt.

Insuline wordt geproduceerd door de alvleesklier (pancreas). Om te illustreren wat insuline resistentie is, maken we gebruik van fictieve getallen: Stel een gezond persoon heeft voor de opslag van 1 gram glucose 1 gram insuline nodig. Wanneer je regelmatig meer glucose gaat opslaan (dus meer innemen, terwijl je deze niet verbruikt) en niet snel verbruikt, dan ontstaat er insuline resistentie. In dit geval heb je dan voor 1 gram glucose 2 gram insuline nodig. Het kost dus meer insuline om hetzelfde hoeveelheid glucose te verplaatsen.

De HOMA index bij de gezonde persoon zou dan 1 x 1 = 1 zijn. Bij insuline resistentie heb je dan een HOMA index van 1 x 2 = 2. Dit noemen we insuline resistentie.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online