HIV bloedonderzoek

Bepalingen: HIV I+II

HIV, het humaan immunodeficiëncy virus, is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Dit kan, indien onbehandeld, leiden tot AIDS. Met vroege detectie kan HIV echter goed behandeld worden met HIV remmers. Met een grondig begrip van HIV-testen en de mogelijke resultaten, kan je proactief zijn in het zorgen voor jouw gezondheid. En daarnaast het voorkomen van de verspreiding van HIV. Neem de juiste stappen om jouw HIV-status te kennen en jouw welzijn te waarborgen.

Waarom deze test?

Een HIV-test is essentieel om te bepalen of u geïnfecteerd bent met het HIV-virus. Vroege detectie stelt u in staat om snel de juiste behandeling te krijgen en eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. Met behandeling kan de progressie van HIV worden vertraagd en kunnen ernstige complicaties zoals AIDS worden voorkomen.

Wat wordt er getest?

Het HIV-bloedonderzoek, ook bekend als HIV I+II, meet de aanwezigheid van antistoffen tegen het HIV-virus in uw bloed. Het HIV-virus valt belangrijke cellen in uw immuunsysteem aan, waardoor uw lichaam niet effectief kan vechten tegen infecties. Een acute HIV infectie kan elke dag lijden tot diverse lichamelijke klachten met diverse HIV symptomen. Dit bloedonderzoek detecteert deze antistoffen, waardoor een HIV-infectie kan worden vastgesteld.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname. Na afname volgt een spoedige en betrouwbare uitslag.

Wanneer wordt er getest?

Er wordt aangeraden deze HIV test te kopen één tot drie maanden na een mogelijk contact met het virus. Het duurt meestal twee tot vier weken voordat antistoffen tegen HIV aantoonbaar zijn in het bloed, maar soms kan dit tot drie maanden duren. Gedurende deze 'windowfase' kan het virus zeer besmettelijk zijn. Mensen die een risicovol seksueel leven leiden, zoals onbeschermd seksueel contact of het gebruik van vuile naalden, moeten zich zoveel mogelijk laten testen. HIV komt ook veel voor bij mannen die seks hebben met mannen. Ook voor slachtoffers van seksueel geweld wordt dit geadviseerd.

Wat betekent de uitslag?

Als resultaat van dit bloedonderzoek zul je ofwel een positieve of negatieve uitslag krijgen.

 • Een negatieve uitslag betekent dat er geen antistoffen tegen HIV zijn gevonden in uw bloed. Het is echter belangrijk om te blijven testen, vooral als uw levensstijl u blootstelt aan risico's. Een positieve uitslag op deze SOA test duidt op de aanwezigheid van HIV-antistoffen en moet altijd worden bevestigd met een tweede test.
 • Bij een positieve bevestigingstest is het duidelijk dat je HIV hebt. Het is dan essentieel om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken en je laat behandelen bij een gespecialiseerd HIV-behandelcentrum, huisarts of de GGD. Behandeling van HIV is namelijk mogelijk als je er vroegtijdig bij bent.
 • Nog vragen?

  Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Pas twee weken na onbeschermd seksueel contact laten testen. Voor PreP zo snel mogelijk testen.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Een positieve HIV test leidt vaak tot medicamenteuze behandeling en partnerwaarschuwing. Wij zullen dit nooit zelf doen, maar adviseren je om je partners te waarschuwen. Als je een behandeling wilt, hoef je niet meer langs te huisarts, maar kun je de doorverwijzing via ons krijgen. Zie voor meer informatie RIVM richtlijn HIV
De meting van het onderzoek bij HIV gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van HIV is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor HIV klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van HIV kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor HIV vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een HIV test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het HIV onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van HIV sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor HIV moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorHIV kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij HIV onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van HIV zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

HIV

107,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 36 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten