Hepatitis B Titerbepaling Bloedonderzoek

Bepalingen: anti-HBc

Waarom deze test?

De hepatitis B titer test is belangrijk. Het laat zien of je immuun bent voor het hepatitis B-virus. Het kan ook helpen bij het ontdekken van een eerdere of huidige infectie. Dit onderzoek meet antilichamen tegen HBV, genaamd anti-HBc. De antilichamen worden door je lichaam aangemaakt als reactie op de infectie. De test is belangrijk om verschillende redenen. Een reden is het controleren van vaccinaties. Een andere reden is het bepalen van immuniteit. Ook kan de test helpen bij het diagnosticeren van hepatitis B-infecties. Hepatitis B is een ernstige virale infectie die leverontsteking kan veroorzaken en kan leiden tot levercirrose of leverkanker. Wereldwijd is hepatitis B een belangrijke gezondheidszorguitdaging, en vroege detectie en monitoring kunnen ernstige complicaties helpen voorkomen. De titerbepaling geeft inzicht in je immuniteitsstatus en helpt je bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over je gezondheidszorg.

Wat wordt er getest?

De hepatitis B titer bepaling richt zich op het meten van anti-HBc (hepatitis B core antilichaam). Dit antilichaam wordt geproduceerd als reactie op het kernantigeen van het hepatitis B-virus en kan in verschillende vormen voorkomen:

 • IgM anti-HBc: IgM anti-HBc is een antilichaam dat vroeg in de infectie verschijnt en wijst op een acute hepatitis B-infectie.
 • IgG anti-HBc: IgG anti-HBc verschijnt later in de infectie en blijft vaak levenslang in het bloed aanwezig. Het wijst op een eerdere of chronische infectie.
De titerbepaling meet de hoeveelheid antilichamen tegen hepatitis B in je bloed. Zo kunnen we zien hoe je lichaam reageert op het virus. Ook kunnen we controleren of je beschermd bent tegen toekomstige infecties.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De hepatitis B titerbepaling wordt in verschillende situaties uitgevoerd, waaronder:

 • Na vaccinatie: De test wordt gebruikt om te controleren of je voldoende antilichamen hebt ontwikkeld na vaccinatie tegen hepatitis B. Dit helpt om te bepalen of de vaccinatie effectief is geweest en of je voldoende beschermd bent. Gezondheidswerkers, mensen met een verhoogd risico op blootstelling aan hepatitis B en mensen die naar gebieden reizen waar hepatitis B veel voorkomt, worden vaak getest na vaccinatie.
 • Bij symptomen van hepatitis B: Als je symptomen vertoont die wijzen op leverontsteking, zoals geelzucht, vermoeidheid, donkere urine en buikpijn, zal je arts deze test aanvragen om te bevestigen of hepatitis B de oorzaak is. Mensen met risicofactoren voor hepatitis B, zoals intraveneus druggebruik, onbeschermd seksueel contact met meerdere partners, of een geschiedenis van bloedtransfusies, kunnen deze test nodig hebben bij symptomen van leverontsteking.
 • Bij routinematige screening: De test kan deel uitmaken van routinematige medische onderzoeken, vooral voor mensen in risicogroepen of voor zwangere vrouwen om het risico van overdracht op hun baby te beoordelen. Mensen in risicogroepen, zoals gezondheidswerkers, zwangere vrouwen en mensen met een familiegeschiedenis van hepatitis B, ondergaan vaak routinematige screening.
 • Bij bekende blootstelling aan HBV: Als je bent blootgesteld aan iemand met hepatitis B, bijvoorbeeld door bloedcontact of andere lichaamsvloeistoffen, helpt de test om vast te stellen of je geïnfecteerd bent geraakt. Mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan HBV, zoals partners van geïnfecteerde personen of mensen die een prikaccident hebben gehad, worden vaak getest.

Wat betekent de uitslag?

De interpretatie van de testresultaten hangt af van de specifieke vorm en concentratie van de antilichamen die zijn gemeten.

 • Een positieve uitslag voor IgM anti-HBc duidt op een recente of acute hepatitis B-infectie. Dit betekent dat je lichaam momenteel tegen het virus vecht.
 • Een positieve uitslag voor IgG anti-HBc betekent dat je een chronische hepatitis B-infectie hebt of dat je in het verleden geïnfecteerd bent geweest en nu immuun bent. Dit kan betekenen dat je lichaam het virus onder controle heeft, maar het kan ook wijzen op een langdurige dragerstatus.
 • Een negatieve uitslag betekent dat er geen antilichamen tegen het hepatitis B-virus zijn gedetecteerd. Dit kan erop wijzen dat je nooit bent blootgesteld aan het virus of dat de blootstelling zeer recent was en je lichaam nog geen antilichamen heeft geproduceerd. Bij recente blootstelling kan een herhaling van de test na enkele weken nodig zijn.
Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere onderzoek.

Conclusie

De hepatitis B titerbepaling is belangrijk. Het controleert of je beschermd bent tegen hepatitis B. Het helpt ook bij het diagnosticeren van infecties. Deze test meet anti-HBc antilichamen en geeft belangrijke informatie over je gezondheid. Het helpt artsen bij beslissingen over behandeling en preventie. Of je nu gevaccineerd bent, symptomen vertoont, of deel uitmaakt van een risicogroep, de titerbepaling kan je gemoedsrust geven en je helpen om de juiste stappen te nemen voor je gezondheid.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Je hoeft niet nuchter te zijn voor deze test.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Een titerbepaling doe je alleen na een vaccinatie om te controleren of de vaccinatie effect heeft gehad en als bewijs dat je gevaccineerd bent. Sommige werkgevers vragen om een titerbepaling, met name als in je de risicogroep valt. Dit kan ook komen door je werk. Zie voor meer informatie RIVM richtlijn Hepatitis B
De meting van het onderzoek bij Hepatitis B Titerbepaling gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Hepatitis B Titerbepaling is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Hepatitis B Titerbepaling klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Hepatitis B Titerbepaling kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Hepatitis B Titerbepaling vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Hepatitis B Titerbepaling test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Hepatitis B Titerbepaling onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Hepatitis B Titerbepaling sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Hepatitis B Titerbepaling moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorHepatitis B Titerbepaling kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Hepatitis B Titerbepaling onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Hepatitis B Titerbepaling zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Hepatitis B Titerbepaling

114,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 48 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten