Hepatitis B Bloedonderzoek

Bepalingen: HbsAg, anti-HBc, anti-HBs

Waarom deze test?

Het Hepatitis B bloedonderzoek is belangrijk. Het wordt gebruikt om te zien of je het hepatitis B-virus hebt. Ook wordt het gebruikt om te controleren of een behandeling werkt. Daarnaast kan het worden gebruikt om na te gaan of een vaccinatie tegen hepatitis B succesvol is geweest. Hepatitis B is een ernstige virale infectie die leverontsteking veroorzaakt en kan leiden tot chronische leverziekten zoals levercirrose en leverkanker. Vroege detectie is essentieel om verdere complicaties te voorkomen en de verspreiding van het virus te beperken. Hepatitis B is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Ondanks vaccinatieprogramma's blijft de infectie een aanzienlijke belasting voor de gezondheidszorg. Vooral in gebieden waar de ziekte endemisch is. Het is belangrijk om regelmatig te testen op hepatitis B. Dit geldt vooral voor mensen die risico lopen op besmetting. Voorbeelden hiervan zijn gezondheidswerkers, mensen met meerdere sekspartners en veel seksueel contact en mensen met familieleden die de ziekte hebben gehad.

Wat wordt er getest?

Bij het Hepatitis B bloedonderzoek worden drie belangrijke biomarkers gemeten: HBsAg, anti-HBc, en anti-HBs. Elk van deze markers geeft specifieke informatie over je infectiestatus en immuniteit.

 • HBsAg (Hepatitis B Surface Antigen): HBsAg is een eiwit dat aanwezig is op de buitenkant van het hepatitis B-virus. Het is een van de eerste markers die verschijnen na infectie.
 • Anti-HBc (Hepatitis B Core Antibody): Anti-HBc is een antilichaam dat wordt geproduceerd in reactie op het kernantigeen van het hepatitis B-virus. Het bestaat in twee vormen: IgM en IgG.
 • Anti-HBs (Hepatitis B Surface Antibody): Anti-HBs is een antilichaam dat zich vormt na herstel van een hepatitis B-infectie of na succesvolle vaccinatie.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De hepatitis B test wordt uitgevoerd in verschillende situaties.

 • Als je symptomen hebt zoals vermoeidheid, geelzucht, donkere urine en buikpijn, kan het zijn dat dit veroorzaakt wordt door het hepatitis B virus. Deze test kan worden aangevraagd om een diagnose te bevestigen en vast te stellen of je daadwerkelijk hepatitis B hebt.
 • Personen met een hoog risico op hepatitis B, zoals gezondheidswerkers, mensen met meerdere sekspartners, en personen die intraveneuze drugs gebruiken, worden ook regelmatig getest.
 • Tevens wordt het bloedonderzoek Hepatitis B aangeraden als je in contact bent geweest met iemand die hepatitis B heeft. Het onderzoek wordt gebruikt om te bepalen of je geïnfecteerd bent geraakt.
 • Bovendien wordt dit onderzoek gedaan om de effectiviteit van een behandeling voor hepatitis B te monitoren. Dit Hepatitis B vaccinatie bloedonderzoek controleert daarmee ook of de Hepatitis B vaccinatie succesvol was. Het kijkt of je genoeg antilichamen hebt om beschermd tegen Hepatitis B te zijn.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wat betekent de uitslag?

De interpretatie van de testresultaten hangt af van welke markers worden gemeten en de specifieke combinatie van positieve en negatieve uitslagen. Hier is een overzicht van wat verschillende combinaties kunnen betekenen:

 • Positieve HBsAg-test: Als je test positief is voor HBsAg, betekent dit dat je een actieve hepatitis B-infectie hebt. Je arts kan verdere tests aanbevelen om de ernst van de infectie te bepalen en een behandelplan opstellen.
 • Positieve anti-HBs-test: Een positieve anti-HBs-test betekent dat je immuun bent voor hepatitis B. Dit kan het gevolg zijn van een eerdere infectie die je lichaam heeft overwonnen of van succesvolle vaccinatie.
 • Positieve anti-HBc-test: Als je anti-HBc-test positief is, kan dit wijzen op een acute of chronische hepatitis B-infectie. Verdere tests zijn nodig om te bepalen welke vorm van de infectie je hebt.
Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Als er sprake is van besmetting met het hepatitis B virus zullen zij aanbevelingen doen voor bijvoorbeeld verder onderzoek of het laten vaccineren.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Pas twee weken na onbeschermd seksueel contact laten testen.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Een positieve hepatitis B test behoeft behandeling middels antivirale middelen en partnerwaarschuwing. Wij zullen dit nooit zelf doen, maar adviseren je om je partners te waarschuwen. Als je een behandeling wilt, hoef je niet meer langs te huisarts, maar kun je de verwijzing via ons krijgen. Zie voor meer informatie RIVM richtlijn Hepatitis B
De meting van het onderzoek bij Hepatitis B gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Hepatitis B is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Hepatitis B klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Hepatitis B kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Hepatitis B vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Hepatitis B test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Hepatitis B onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Hepatitis B sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Hepatitis B moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorHepatitis B kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Hepatitis B onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Hepatitis B zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Hepatitis B

102,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - 48 uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten