Background

Zwangerschapstest (hCG)

Zwangerschapstest (hCG)

Bepalingen: hCG (kwantitatief)

Bijzonderheden?

Bij deze bepaling gaat om een kwantitatieve hCG bepaling. Je krijgt niet slechts een positief/negatieve uitslag, maar hoeveel eenheden hCG gedetecteerd is.

Zwangerschapstest in bloed - Wat is het?

hCG is het zwangerschapshormoon. Wanneer je zwanger bent, maken de trofoblast cellen die de embryo omgeven dit hormoon aan. Hierdoor kan er moederlijke herkenning van de zwangerschap plaatsvinden. Het hCG hormoon zorgt er onder andere voor dat het gele lichaam (corpus luteum) in stand blijft. Hierdoor kan er na verloop van tijd progesteron geproduceerd worden. Progesteron zorgt er op zijn beurt weer voor dat de baarmoeder goed tot ontwikkeling komt, en verrijkt deze als het ware met extra bloedvaten zodat het comfortabel is voor de foetus.

Door de hCG waarde te bepalen kun je ook een schatting maken hoeveel weken je zwanger bent.

De gebruikelijke zwangerschapstest is een urinetest. Deze testen hebben verschillende gevoeligheden, variërend van 20 tot 100 eenheden per liter. Als je urine verdunt is, dan heb je kans op een onterechte negatieve uitslag. Of als je te vroeg test, kun je ook een onterechte negatief uitslag krijgen.

Met een kwantitatieve hCG bepaling uit het bloed kun je veel gevoeliger meten of je zwanger bent. Een bloedtest detecteert al hCG vanaf 5 eenheden per liter, terwijl dit bij de urine test vanaf 20 is. Daarnaast kun je dus een schatting maken van hoeveel weken je zwanger bent. De serologische zwangerschapstest wordt ook gebruikt om te kijken of er dus vordering van de zwangerschap plaats heeft gevonden, bijvoorbeeld bij IVF behandelingen
De uitslag van dit onderzoek duurt 2-3 werkdagen. Op sommige locaties zelfs 1 dag.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online