Haaruitval

Bepalingen: Cortisol, TSH, fT4, Vitamine B12, Ferritine

Wat is een haaruitval bloedonderzoek?

Bij haaruitval (alopecie) verlies je bovengemiddeld veel haar. Er zijn verschillende soorten haaruitval. Het kan zo zijn dat je in een keer heel veel haar verliest, of dat het een geleidelijk proces is. Haaruitval kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Door middel van bloedonderzoek kan er gekeken worden naar de onderliggende oorzaken van haaruitval. Dit kan helpen bij het vinden van een behandeling.

Wat bepalen we bij het haaruitval bloedonderzoek?

Cortisol (stresshormoon)
De andere benaming voor cortisol is ook wel het stresshormoon. Het is aangetoond dat stress kan zorgen voor haaruitval. Cortisol kan namelijk de groei van haarzakjes beïnvloeden. Bij deze bepaling wordt gekeken naar de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Deze waarden variëren gedurende de dag, in de ochtend is het cortisolgehalte het hoogst en in de avond het laagst.

Schildklier: TSH & fT4
Ook je schildklier kan effect hebben op haaruitval. Een snel- of juist langzaam werkende schildklier kan zorgen voor haarverlies. De TSH-bepaling laat zien hoeveel thyroïd stimulerend hormoon aanwezig is in het bloed. TSH stuurt de productie aan van de schildklierhormonen free T4 en T3. Wanneer de TSH-waarde hoger of lager is, functioneert de schildklier niet normaal en is er sprake van een trage of juist overactieve schildklier. Bij een normale TSH-waarde wordt er vaak vanuit gegaan dat de overige waardes ook goed zijn. Daarom wordt normaal gesproken fT4 alleen getest wanneer de TSH afwijkend is. Bij Labplusarts worden beide waardes meegenomen in het onderzoek, omdat dit een duidelijker inzicht geeft.

Vitamine B12
Een gevolg van een tekort aan vitamine B12 kan zijn dat je last krijgt van haaruitval. Door middel van deze bepaling kunnen we kijken of hier sprake van is.

Ferritine
Ook een ijzertekort kan zorgen voor haaruitval. Een ijzertekort komt regelmatig voor en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld bloedverlies of zwangerschap. Een bloedonderzoek naar ijzer kan laten zien of dit het geval is. Vaak kan door middel van de juiste voeding en/of supplementen een ijzertekort worden verholpen.

Het eiwit ferritine is datgene wat zorgt voor de verbinding tussen ijzer en de rode bloedcellen. Wanneer dit te laag is, kan het wijzen op een ijzertekort.

In de meeste gevallen is de uitslag binnen 24 uur bekend. Cortisolbepalingen graag om 08:00 uur 's morgens laten doen.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een onderzoek bij haaruitval?

Je kunt een bloedonderzoek doen voor haaruitval wanneer:
 • Je last hebt van (overmatig) haarverlies
 • Je het idee hebt dat je haar steeds dunner wordt


Waarom bloedonderzoek bij haaruitval?

Haaruitval is vervelend, waarbij de reden niet altijd even duidelijk is. Door middel van dit bloedonderzoek kun je de eventuele onderliggende reden achterhalen. Zo kun je kijken of er een behandeling mogelijk is.
De meting van het onderzoek bij Haaruitval gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Haaruitval is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Haaruitval klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Haaruitval kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Haaruitval vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Haaruitval test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Haaruitval onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Haaruitval sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Haaruitval moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorHaaruitval kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Haaruitval onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Haaruitval zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Haaruitval

119,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten