Background

Haaruitval

Haaruitval

Bepalingen: Cortisol, TSH, fT4, Vitamine B12, Ferritine
In de meeste gevallen is de uitslag binnen 24 uur bekend. Cortisolbepalingen graag om 08:00 uur 's morgens laten doen.

Wat is een haaruitval bloedonderzoek?

Bij haaruitval (alopecie) verlies je bovengemiddeld veel haar. Er zijn verschillende soorten haaruitval. Het kan zo zijn dat je in een keer heel veel haar verliest, of dat het een geleidelijk proces is. Haaruitval kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Door middel van bloedonderzoek kan er gekeken worden naar de onderliggende oorzaken van haaruitval. Dit kan helpen bij het vinden van een behandeling.

Wat bepalen we bij het haaruitval bloedonderzoek?

Cortisol (stresshormoon)
De andere benaming voor cortisol is ook wel het stresshormoon. Het is aangetoond dat stress kan zorgen voor haaruitval. Cortisol kan namelijk de groei van haarzakjes beïnvloeden. Bij deze bepaling wordt gekeken naar de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Deze waarden variëren gedurende de dag, in de ochtend is het cortisolgehalte het hoogst en in de avond het laagst.

Schildklier: TSH & fT4
Ook je schildklier kan effect hebben op haaruitval. Een snel- of juist langzaam werkende schildklier kan zorgen voor haarverlies. De TSH-bepaling laat zien hoeveel thyroïd stimulerend hormoon aanwezig is in het bloed. TSH stuurt de productie aan van de schildklierhormonen free T4 en T3. Wanneer de TSH-waarde hoger of lager is, functioneert de schildklier niet normaal en is er sprake van een trage of juist overactieve schildklier. Bij een normale TSH-waarde wordt er vaak vanuit gegaan dat de overige waardes ook goed zijn. Daarom wordt normaal gesproken fT4 alleen getest wanneer de TSH afwijkend is. Bij Labplusarts worden beide waardes meegenomen in het onderzoek, omdat dit een duidelijker inzicht geeft.

Vitamine B12
Een gevolg van een tekort aan vitamine B12 kan zijn dat je last krijgt van haaruitval. Door middel van deze bepaling kunnen we kijken of hier sprake van is.

Ferritine
Ook een ijzertekort kan zorgen voor haaruitval. Een ijzertekort komt regelmatig voor en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld bloedverlies of zwangerschap. Een bloedonderzoek naar ijzer kan laten zien of dit het geval is. Vaak kan door middel van de juiste voeding en/of supplementen een ijzertekort worden verholpen.

Het eiwit ferritine is datgene wat zorgt voor de verbinding tussen ijzer en de rode bloedcellen. Wanneer dit te laag is, kan het wijzen op een ijzertekort.

Wanneer kiezen voor een onderzoek bij haaruitval?

Je kunt een bloedonderzoek doen voor haaruitval wanneer:
  • Je last hebt van (overmatig) haarverlies
  • Je het idee hebt dat je haar steeds dunner wordt


Waarom bloedonderzoek bij haaruitval?

Haaruitval is vervelend, waarbij de reden niet altijd even duidelijk is. Door middel van dit bloedonderzoek kun je de eventuele onderliggende reden achterhalen. Zo kun je kijken of er een behandeling mogelijk is.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online