Background

Graves

Graves

Bepalingen: TSH, fT4, anti-TSH

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn.

Schildklier antistof TSH- Wat is het?

Het bloedonderzoek naar antistof TSH bepaalt of er antistoffen zijn tegen de TSH receptor van jouw schildklier. De schildklier is een klier in het halsgebied. Door de afscheiding van hormonen heeft de schildklier veel functies, zoals de stofwisseling in het lichaam.

Na afgifte van een hormoon uit de hersenen zal de schildklier verschillende schildklierhormonen produceren. De belangrijkste daarvan meten wij in het bloedonderzoek.

Wat bepalen we?

Bloed: anti-TSH

TSH staat voor thyroid stimulating hormoon. TSH is een hormoon uit de hersenen. Het heeft een effect op de schildklier. Wanneer TSH in contact komt met de schildklier, zet het de productie van FT3 en FT4 aan. Dit zijn de hormonen die de schildklier afgeeft. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam.

TSH stijgt tijdens stressvolle momenten in het leven, maar ook tijdens momenten van ontwikkeling van het lichaam. TSH uit de hypofyse wordt gestimuleerd door weer een ander hormoon uit de hersenen. Het wordt juist geremd door FT3 en FT4. Specifiek kijken we naar antistoffen die het eigen lichaam aanmaakt tegen de TSH receptor. Dit zien we vaak bij de ziekte van Graves. Het lichaam maakt dan ongeremd schildklierhormoon aan, omdat er disbalans is in de terugkoppeling mechanisme.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het bloedonderzoek Graves wanneer:
  • Je hebt reeds TSH en fT4 bepaald en deze zijn afwijkend.


Wanneer testen?

Bij klachten en afwijkende schildklierhormoon waarden

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online