Background

Gonorroe

Gonorroe

Bepalingen: Gonorroe PCR

Nuchter testen?

Je hoeft niet nuchter te zijn. De bepaling kan in vrijwel alle gevallen binnen 24-48 uur bekend zijn. Als man zijnde moet je de eerste straal urine opvangen. De vaginale swab komt met instructies. Dit lever je simpelweg in op een priklocatie.

Gonorroe - Wat is het?

Gonorroe is een SOA die vaak voorkomt onder jongeren. Het kan symptoomloos verlopen (zonder klachten) bij vrouwen of juist vervelende klachten geven zoals toename in de vaginale afscheiding of onregelmatige menstruaties. Bij mannen kan het ontstekingen geven (branderig gevoel bij het plassen of uitscheiding, druipers). Het is daarom belangrijk om na onbeschermd seksueel contact jezelf te laten testen middels een gonorroe SOA test.

Dit gaat via een urine onderzoek en niet een bloedonderzoek. Je krijgt een urinepotje opgestuurd via de post of kunt deze ophalen op onze kantoorlocatie in Utrecht. Vervolgens lever je dit in bij een priklocatie bij jou in de buurt.

Mocht de gonorroe SOA test positief zijn, dan kun je een behandeling aangaan. Dit is een antibioticakuur. Je hoeft dus niet zelf nog een keer naar de huisarts om te vertellen dat je een SOA hebt.

Symptomen mannen: in 10% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, branderig gevoel. Daarnaast is de 'druiper' een bekend fenomeen al enkele dagen na besmetting. Hierbij heb je een geelgroene pussige afscheiding. Dit kan gering, maar ook hevig aanwezig zijn.

Symptomen vrouwen: 30-60% heeft geen klachten. Klachten zijn vaak een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding. Ook komen tussentijds bloedverlies, pijn en branderigheid bij het plassen voor. De gevaarlijkste complicatie is de bekkenontsteking (pelvic inflammatory disease PID). Dit is een verzamelnaam voor ontstekingen in het bekken met uiteindelijk infertiliteit tot gevolg.

Wat bepalen we?

Gonorroe bacterie

Gonorroe uit een bacterie die je kunt aantonen met PCR. Bij de man heb je urine nodig en bij de vrouw neem je een vaginale swab. Bij Labplusarts moet je daarom als man zijnde bij deze gonorroe SOA test urine inleveren. Je kunt je urine langsbrengen op de priklocatie in een urinepotje die je per post krijgt opgestuurd of zelf ophaalt op onze locatie in Utrecht. Als je een vrouw bent, krijg je een vaginale swab met instructies mee. Deze kun je dan inleveren wanneer jij het wilt.

Let erop dat je de gonorroe SOA test minimaal 14 dagen na onbeschermd contact laat testen. Voor die periode is de test niet betrouwbaar.

Wanneer kiezen voor deze SOA test?

Kies de Gonorroe SOA test wanneer:
  • Je onbeschermd seksueel contact hebt gehad in de afgelopen twee weken
  • Je afscheiding aan je geslachtsorgaan hebt
  • Je gewaarschuwd bent door je partner die onbeschermd seksueel contact heeft gehad.
  • Als je pijn bij het plassen hebt, pijn bij de seks of bloedverlies tijdens de menstruaties.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om de test minimaal 14 dagen na onbeschermd seksueel contact te doen. Je krijgt een urinepotje of een vaginale swab thuis opgestuurd. Je kunt deze ook ophalen op onze kantoorlocatie in Utrecht.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online