FSH & LH

Bepalingen: FSH & LH
Bij gebruik van hormonen, zoals de pil, kan het zijn dat deze test niet betrouwbaar is.

Wat bepalen we bij een FSH en LH bloedonderzoek?

FSH & LH
FSH (follikelstimulerend hormoon) is een belangrijke factor voor de seksuele ontwikkeling. Het zorgt bijvoorbeeld voor de menstruele cyclus en helpt bij de groei van eicellen. De FSH-waardes veranderen tijdens de cyclus. De waardes zijn het hoogst tijdens de ovulatie. Bij mannen zorgt FSH voor de productie van sperma en veranderen de waardes niet zo veel. Door middel van FSH-onderzoek kan ook de start van de menopauze worden aangetoond. Verhoogde FSH-waardes kunnen namelijk aantonen dat een vrouw in de overgang zit.

Het luteïniserend hormoon (LH) is nauw verbonden aan FSH. Ook LH is belangrijk voor de seksuele ontwikkeling. De LH-waardes zijn het hoogst vlak voor de eisprong. Het LH hormoon wordt daarom in urine-testen ook gebruikt als een methode om de ovulatie vast te stellen. Dit is het moment waarop de kans op zwangerschap het grootst is bij gemeenschap. Bij intrede van de overgang, wanneer er geen eicellen meer uitrijpen, zal het LH hormoon tevens stijgen. Deze stijging kan vergelijkbaar zijn met de LH-waarde van een normale cyclus.

Wanneer kiezen voor een FSH & LH bloedonderzoek?

Dit bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
  • Je last hebt van hormonale klachten
  • Je een beeld wilt hebben van jouw menstruele cyclus
  • Je wilt weten of je een eisprong/ovulatie hebt gehad
De meting van het onderzoek bij FSH & LH gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van FSH & LH is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor FSH & LH klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van FSH & LH kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor FSH & LH vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een FSH & LH test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het FSH & LH onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van FSH & LH sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor FSH & LH moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorFSH & LH kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij FSH & LH onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van FSH & LH zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Professionele afname
  • Begrijpelijke uitslagen
  • Validatie door arts
  • Betrouwbaar onderzoek
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online