iFOBT Dikke Darm

Bepalingen: iFOBT

De FOBT test toont aan of er in de ontlasting (feces, poep) spoortjes bloed aanwezig zijn die met het oog niet zichtbaar zijn. Vandaar de term occulte test. Bloed in de ontlasting kan verschillende redenen hebben. Zo kan er een zweertje zijn, uitstulpingen, poliepen, ontstekingen, aambeien of zeldzamer, een tumor. Gelukkig komen deze tumoren in de dikke darm relatief weinig voor. Echter, een vroege test kan zorgen voor vroege herkenning en zodoende een betere uitkomst voor de overleving.

De ontlasting voor de FOBT test wordt in een potje verzameld. Hier zit een schepje bij zodat de handen schoon blijven. Een paar dagen van te voren is het aan te raden rauwe groenten en vlees niet te eten. Verder raden wij pijnstillers ook af.

Wat bepalen we bij het FOBT Test Dikke Darm Fecesonderzoek?

Dikke Darm: Occult bloed in de ontlasting

Een FOBT test is om dikke darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Hoe eerder een mogelijke tumor aan het licht komt, hoe beter de kansen voor genezing en behandeling zijn. De FOBT test is niet voldoende om definitief de diagnose dikke darmkanker te stellen. Er zijn veel oorzaken van bloed bij de ontlasting. Daarom moet er aanvullend onderzoek plaatsvinden. Immers, een keer bloed bij de ontlasting kan toevallig zijn. Is de uitslag na een tweede test nog steeds positief? Dan wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis om de diagnose te bevestigen met een kijkonderzoek van de darmen. Wij kunnen u helpen met de verwijzing via de huisarts.

De FOBT test wordt ook gebruikt om bloedarmoede (anemie) oorzaken op te sporen. Anemie kan verschillende redenen hebben, maar een bloeding in de maag of darmen wordt niet snel opgemerkt. Echter, een bloeding in de maag kan wel voortdurend bloedverlies en dus moeheid en zwakte veroorzaken.

Meestal is de uitslag van de FOBT test negatief. Dit betekent dat er geen bloed is aangetoond in het opgestuurde monster. Wanneer er bij de FOBT test wel bloed wordt aangetoond, betekent dit dat er wel bloed is gevonden in het monster. Dan moet er aanvullend onderzoek plaatsvinden. We zullen dan eerst meerdere monsters af nemen om te kijken of er consequent sprake van bloed in de ontlasting is. Indien deze andere FOBT testen ook positief zijn, dan zullen we een kijkonderzoek van de (dikke) darmen adviseren.

Bijzonderheden?

De uitslag van de FOBT test duurt ongeveer 7 werkdagen na aankomst van het materiaal in het laboratorium.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor de FOBT dikke darmtest?

Kies het FOBT dikke darmonderzoek bij:
 • Verdenking op bloedverlies via de ontlasting
 • Wens om te testen voor darmkanker
 • Klachten passend bij onbegrepen bloedarmoede
 • Dikke darm onderzoek naar occult bloedverlies


Wanneer de FOBT test doen?

Deze test is met name geschikt als eerste stap in de screening naar dikke darmkanker. De kans om dikkedarm kanker te krijgen onder de 40 jaar is zeer zeldzaam. Daarom wordt het aangeraden om deze test vanaf het 40ste levensjaar te doen.
De meting van het onderzoek bij iFOBT Dikke Darm gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van iFOBT Dikke Darm is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor iFOBT Dikke Darm klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van iFOBT Dikke Darm kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor iFOBT Dikke Darm vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een iFOBT Dikke Darm test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het iFOBT Dikke Darm onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van iFOBT Dikke Darm sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor iFOBT Dikke Darm moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak vooriFOBT Dikke Darm kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij iFOBT Dikke Darm onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van iFOBT Dikke Darm zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

iFOBT Dikke Darm

83,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 96 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten