Background

iFOBT Dikke Darm

iFOBT Dikke Darm

Bepalingen: Occult bloed (FOBT)

Bijzonderheden?

De uitslag van de FOBT test duurt ongeveer 7 werkdagen na aankomst van het materiaal in het laboratorium.
De FOBT test toont aan of er in de ontlasting (feces, poep) spoortjes bloed aanwezig zijn die met het oog niet zichtbaar zijn. Vandaar de term occulte test. Bloed in de ontlasting kan verschillende redenen hebben. Zo kan er een zweertje zijn, uitstulpingen, poliepen, ontstekingen, aambeien of zeldzamer, een tumor. Gelukkig komen deze tumoren in de dikke darm relatief weinig voor. Echter, een vroege test kan zorgen voor vroege herkenning en zodoende een betere uitkomst voor de overleving.

De ontlasting voor de FOBT test wordt in een potje verzameld. Hier zit een schepje bij zodat de handen schoon blijven. Een paar dagen van te voren is het aan te raden rauwe groenten en vlees niet te eten. Verder raden wij pijnstillers ook af.

Wat bepalen we bij het FOBT Test Dikke Darm Fecesonderzoek?

Dikke Darm: Occult bloed in de ontlasting

Een FOBT test is om dikke darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Hoe eerder een mogelijke tumor aan het licht komt, hoe beter de kansen voor genezing en behandeling zijn. De FOBT test is niet voldoende om definitief de diagnose dikke darmkanker te stellen. Er zijn veel oorzaken van bloed bij de ontlasting. Daarom moet er aanvullend onderzoek plaatsvinden. Immers, een keer bloed bij de ontlasting kan toevallig zijn. Is de uitslag na een tweede test nog steeds positief? Dan wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis om de diagnose te bevestigen met een kijkonderzoek van de darmen. Wij kunnen u helpen met de verwijzing via de huisarts.

De FOBT test wordt ook gebruikt om bloedarmoede (anemie) oorzaken op te sporen. Anemie kan verschillende redenen hebben, maar een bloeding in de maag of darmen wordt niet snel opgemerkt. Echter, een bloeding in de maag kan wel voortdurend bloedverlies en dus moeheid en zwakte veroorzaken.

Meestal is de uitslag van de FOBT test negatief. Dit betekent dat er geen bloed is aangetoond in het opgestuurde monster. Wanneer er bij de FOBT test wel bloed wordt aangetoond, betekent dit dat er wel bloed is gevonden in het monster. Dan moet er aanvullend onderzoek plaatsvinden. We zullen dan eerst meerdere monsters af nemen om te kijken of er consequent sprake van bloed in de ontlasting is. Indien deze andere FOBT testen ook positief zijn, dan zullen we een kijkonderzoek van de (dikke) darmen adviseren.

Wanneer kiezen voor de FOBT dikke darmtest?

Kies het FOBT dikke darmonderzoek bij:
  • Verdenking op bloedverlies via de ontlasting
  • Wens om te testen voor darmkanker
  • Klachten passend bij onbegrepen bloedarmoede
  • Dikke darm onderzoek naar occult bloedverlies


Wanneer de FOBT test doen?

Deze test is met name geschikt als eerste stap in de screening naar dikke darmkanker. De kans om dikkedarm kanker te krijgen onder de 40 jaar is zeer zeldzaam. Daarom wordt het aangeraden om deze test vanaf het 40ste levensjaar te doen.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online