Background

iFOBT Dikke Darm

iFOBT Dikke Darm

Bepalingen: Occult bloed (FOBT)
De FOBT test toont aan of er in de ontlasting (feces, poep) spoortjes bloed aanwezig zijn die met het oog niet zichtbaar zijn. Daarom noemen we het een occulte test. Occult betekent onzichtbaaar. Bloed in de ontlasting kan verschillende redenen hebben. Zo kan er een zweertje zijn, uitstulpingen, poliepen, ontstekingen, aambeiden of in het ergste geval tumoren. Gelukkig komen tumoren relatief zelden voor. Echter, een vroege test kan zorgen voor vroege herkenning en zodoende een betere uitkomst van overleving.

De ontlasting voor de FOBT test wordt in een potje verzameld. Hier zit een schepje bij zodat de handen schoon blijven. Een paar dagen van te voren is het aan te raden rauwe groenten en vlees niet te eten. Verder raden wij pijnstillers ook af.

Wat bepalen we bij het FOBT Test Dikke Darm Fecesonderzoek?

Dikke Darm: Occult bloed in de ontlasting

Een FOBT test is om dikke darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Hoe eerder een mogelijke tumor aan het licht komt, hoe beter de kansen voor genezing en behandeling zijn. De FOBT test is niet voldoende om definitief de diagnose dikke darmkanker te stellen. Er zijn veel oorzaken van bloed bij de ontlasting. Daarom moet er aanvullend onderzoek plaatsvinden. Immers, een keer bloed bij de ontlasting kan toevallig zijn, bijvoorbeeld door wat je gegeten hebt. Om zeker te zijn, sturen we meerdere potjes toe. De ontlasting kan dan zo over meerdere dagen onderzocht worden. Is de uitslag nog steeds positief? Dan verwijzen we door naar het ziekenhuis om de diagnose te bevestigen met een dikke darm kijkonderzoek: een colonoscopie.

De FOBT test wordt ook gebruikt om bloedarmoede (anemie) oorzaken op te sporen. Anemie kan verschillende redenen hebben, maar een bloeding in de maag of darmen wordt niet snel opgemerkt. Echter, een bloeding in de maag kan wel voortdurend bloedverlies en dus moeheid en zwakte veroorzaken.

Meestal is de uitslag van de FOBT test negatief. Dit betekent dat er geen bloed is aangetoond in het opgestuurde monster. Wanneer er bij de FOBT test wel bloed wordt aangetoond, betekent dit dat er wel bloed is gevonden in het monster. Dan moet er aanvullend onderzoek plaatsvinden. We zullen dan eerst meerdere monsters af nemen om te kijken of er consequent sprake van bloed in de ontlasting is. Indien deze andere FOBT testen ook positief zijn, dan zullen we een kijkonderzoek van de (dikke) darmen overwegen.

Wanneer kiezen voor de FOBT dikke darmtest?

Kies het FOBT dikke darmonderzoek bij:
  • Verdenking op bloedverlies via de ontlasting
  • Wens om te testen voor darmkanker
  • Klachten passend bij onbegrepen bloedarmoede
  • Dikke darm onderzoek naar occult bloedverlies


Wanneer de FOBT test doen?

Deze test is met name geschikt als eerste stap in de screening naar dikke darmkanker. De kans om dikkedarm kanker te krijgen onder de 40 jaar is vrijwel niet aanwezig. Daarom wordt het aangeraden om deze test vanaf het 40ste levensjaar te doen.

Bijzonderheden?

De uitslag van de FOBT test duurt maximaal 5 dagen na aankomst van het materiaal in het laboratorium.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 030-6338795 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online