Duursport is een sportactiviteit waarbij een bepaalde intensiteit, zoals bijvoorbeeld loopsnelheid, gedurende een langere periode wordt volgehouden en waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk te herstellen. Typische duursporten zijn hardlopen, fietsen en langlaufen. Maar ook teamsporten zoals voetbal kunnen gezien worden als een gemixte duursport, omdat je daarbij ook over langere tijd een hoge intensiteit moet aanhouden.
Wat bepalen we bij het bloedarmoede onderzoek?
Algemene bloedwaardes
(Duur)sport heeft veel effect op je bloed. De brandstof die je spieren nodig hebben, wordt namelijk geleverd door je bloed. Ook de zuurstof wordt doorgegeven via het bloed, om zo de brandstof om te zetten in energie. Tijdens het sporten hebben hebben je spieren brand- en zuurstof nodig, waarbij je bloedsomloop dus van groot belang is.
Deze bepaling test verschillende waardes in het bloed en geeft zo een duidelijk beeld. Zo worden de volgende waardes onderzocht: leukocyten, erythrocyten, hematocriet, hemoglobine (Hb), MCV, MCH, MCHC, trombocyten, en leukocytendifferentiatie.
Ijzer
Deze bepaling test de hoeveelheid ijzer in het bloed. Ijzer is essentieel voor de transport van zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. We hebben voldoende zuurstof nodig voor de werking van de spieren. Voor (duur)sporters is ijzer dan ook enorm belangrijk, omdat er bij sporten veel wordt gevraagd van het lichaam. Een ijzertekort kan zorgen voor bloedarmoede en kan de sportprestaties beïnvloeden.
Transferrine
Ijzer wordt getransporteerd door het lichaam dankzij transferrine. Dit is namelijk een eiwit waar ijzer zich aan kan binden. Transferrine is daarom van belang voor het transport van ijzer in het lichaam.
Ijzerverzadiging
Ijzerverzadiging wordt berekend uit de bepalingen van ijzer en transferrine. Ijzer komt in verschillende soorten voor in het lichaam, waarbij het zowel gebonden als ongebonden kan zijn. We kunnen daarom niet simpelweg over ijzer in het lichaam spreken. Deze bepaling draagt daarom bij aan een duidelijk beeld van het ijzergehalte in het lichaam.
Ferritine
Deze bepaling meet de hoeveelheid ijzer dat is opgeslagen in je lichaam. Ferritine is namelijk een eiwit dat ijzer opslaat en het vrijgeeft wanneer dit nodig is. Bij sporten is dit belangrijk, omdat het lichaam voldoende ijzer nodig heeft om zo genoeg zuurstof te kunnen transporteren in het lichaam.
Nierfunctie: kreatinine & eGFR
Het gebruik van supplementen kan invloed hebben op je nierfunctie. Het kan namelijk nierschade veroorzaken als dit niet op de juiste manier wordt gebruikt. De bepalingen kreatine en eGFR geven een duidelijk beeld of je nieren goed functioneren.
Lever: ALAT, ASAT
Net als bij je nieren, heeft het gebruik van supplementen ook effect op je lever. Met behulp van ALAT en ASAT kan er worden onderzocht of er sprake is van een beschadiging aan de levercellen.
Hormonen: testosteron, vrij testosteron, SHBG
Hormonen zorgen niet alleen voor de ontwikkeling van mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken, maar ze hebben ook effect op de ontwikkeling van spieren en botten. Bovendien hebben ze invloed op hoe vet wordt opgeslagen in het lichaam en voor de productie van rode bloedcellen. Zo spelen je hormonen dus ook een belangrijke rol in je sportprestatie.
Ontsteking of infectie: hs-CRP
Sporten kan zorgen voor inflammatie door schade aan spieren. Daarom wordt er ook gekeken naar de bepaling hs-CRP. Zo kan er worden onderzocht of er spierschade is.
Wanneer bloedonderzoek bij duurloop?
Dit bloedonderzoek is speciaal samengesteld voor duursporters. Typische voorbeelden hiervan zijn hardlopen, schaatsen, fietsen, skiën, en zwemmen. Maar ook bij andere sporten kan dit bloedonderzoek verstandig zijn, zoals bijvoorbeeld bij voetbal.
Waarom kiezen voor een duurloop bloedonderzoek?
Door middel van dit duurloop bloedonderzoek kun je testen of je waardes in balans zijn. De verschillende waardes kunnen namelijk je sportprestatie beïnvloeden. Met dit bloedonderzoek wordt dit allemaal uitgebreid nagekeken.
De resultaten zijn doorgaans binnen 24 uur beschikbaar.
Duursport bestellen
€149,00
Waarom Labplusarts?
Zonder doorverwijzing
Erkende laboratoria
Interpretatie van uitslag door een arts
Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?
Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp
Hoe werkt het?
Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online
Uw ervaring wordt verbeterd door het plaatsen van cookies.