Background

D-Dimeer

D-Dimeer

Bepalingen: D-dimeer
Voor dit bloedonderzoek hoef je niet nuchter te zijn.
Met deze bepalingen meten we de D-dimeer in het bloed. D-dimeren zijn afbraakproducten van stolsels (of preciezer gezegd, van fibrinenetwerken). Dus bij een stolsel, zoals een diep veneuze trombose (DVT) en de afbraak ervan zijn de D-dimeren verhoogd.

Wat kun je met de D-dimeer test?
Met de D-dimeer test kun je de aanwezigheid van bloedstolsels opsporen. Bloedstolsels kunnen ontstaan bij verschillende aandoeningen zoals een diep veneuze trombose (DVT). Hierbij zit een stolsel in een beenader. Het is mogelijk dat een stolsel uit het been zich verplaatst naar de longen. Dit noemen we een longembolie. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Een andere aandoening is het diffuse intravasale stolling (DIS) waarbij stolsels en bloedinkjes geregeld door het hele lichaam ontstaan. Echter, er zijn nog meer aandoeningen en afwijkingen die een verhoogde D-dimeer kunnen geven.

Wat betekent een negatieve uitslag?
Bij een negatieve uitslag van het D-dimeer is het zeer onwaarschijnlijk dat de klachten veroorzaakt worden door een bloedstolsel in de bloedbaan. Het is een snelle en weinig belastende test om een afwijkende of overmatige stolling uit te sluiten. De D-dimeer test wordt meestal uitgevoerd in combinatie met andere testen om de zekerheid van de diagnose te verhogen.
Zie inhoud

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online