D-Dimeer Bloedonderzoek

Bepalingen: D-dimeer

Het D-dimeer bloedonderzoek biedt een cruciale evaluatie van de bloedstolling. Dit onderzoek richt zich op de detectie van D-dimeer, een molecuul dat vrijkomt bij de afbraak van bloedstolsels. Met zijn vermogen om de aanwezigheid van actieve stolselafbraak aan te tonen, speelt de D-dimeer test een essentiële rol bij het uitsluiten van potentieel levensbedreigende aandoeningen. Denk hierbij aan diepe veneuze trombose (DVT), longembolie (LE) en diffuse intravasale stolling (DIS). Door het gebruik van laboratoriumtechnieken en nauwkeurige analyse biedt dit onderzoek snel en effectief inzicht. Dit is essentieel voor de klinische besluitvorming en de gezondheid van de patiënt.

Waarom deze test?

Het D-dimeer bloedonderzoek, ook bekend als de D-dimeer test, wordt aangevraagd om de aanwezigheid van bloedstolsels in de bloedbaan uit te sluiten. Het is een snelle en effectieve manier om potentiële trombose op te sporen.

Wat wordt er getest?

Het D-dimeer bloedonderzoek is gericht op het meten van de concentratie van D-dimeer in het bloedplasma. D-dimeer is een fragment dat ontstaat bij de afbraak van fibrine, een eiwit dat een cruciale rol speelt bij bloedstolling. Wanneer een bloedstolsel wordt afgebroken, komt D-dimeer vrij in de bloedbaan. De test detecteert deze vrijgekomen fragmenten en kan zo de aanwezigheid van actieve stolselafbraak aantonen.
De D dimeertest wordt vaak gebruikt als screeningstest om diepe veneuze trombose (DVT) en longembolie (LE) uit te sluiten bij patiënten met symptomen zoals pijn en zwelling in de ledematen, kortademigheid en borstpijn. Daarnaast kan het ook worden ingezet om diffuse intravasale stolling (DIS) en andere oorzaken van verhoogde D-dimeren uit te sluiten, zoals recente operaties, trauma, infecties, lever- of nierziekten, zwangerschap, hart- en vaatziekten en kanker.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wanneer wordt er getest?

De test wordt voornamelijk gebruikt om diepe veneuze trombose (DVT), longembolie (LE) en diffuse intravasale stolling (DIS) uit te sluiten. DVT treedt op wanneer een bloedstolsel in een diepe ader in het lichaam ontstaat, terwijl LE optreedt wanneer een bloedstolsel naar de longen migreert. DIS is een ernstige aandoening waarbij abnormale bloedstolling in het hele lichaam plaatsvindt.
De test wordt ook gebruikt om andere oorzaken van verhoogde D-dimeren, zoals operaties, verwondingen, infecties, lever- of nierziekten, zwangerschap, hart- en vaatziekten en kanker, uit te sluiten.

Wat betekent de uitslag?

Een normale D-dimeer waarde wijst er meestal op dat er geen actieve stolselafbraak plaatsvindt in het lichaam. Een positieve test kan duiden op de aanwezigheid van een bloedstolsel, maar het identificeert niet de exacte locatie of oorzaak. Het kan echter wijzen op de noodzaak van verdere beeldvormende tests of aanvullende onderzoeken om de oorzaak te bepalen waarom de D-dimeer verhoogd is.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in nauwe samenwerking met vooraanstaande laboratoria. We begrijpen dat het begrijpen van de uitgebreide informatie over het D-dimeer Bloedonderzoek vragen kan oproepen. Daarom staan we klaar om al jouw vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen.
Onze deskundige medische professionals zijn beschikbaar om jou te begeleiden en te voorzien van aanvullende informatie indien nodig. Of je nu meer wilt weten over specifieke biomarkers, de betekenis van bepaalde testresultaten, of algemene gezondheidsadviezen, wij zijn er om te helpen.
Je kunt ons bereiken via ons telefoonnummer tijdens onze openingstijden of via e-mail op contact@labplusarts.nl. We streven ernaar om jouw vragen snel en grondig te beantwoorden, zodat je met vertrouwen kunt blijven streven naar een optimale gezondheid.

Voor dit bloedonderzoek hoef je niet nuchter te zijn.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Zie inhoud
De meting van het onderzoek bij D-Dimeer gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van D-Dimeer is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor D-Dimeer klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van D-Dimeer kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor D-Dimeer vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een D-Dimeer test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het D-Dimeer onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van D-Dimeer sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor D-Dimeer moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorD-Dimeer kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij D-Dimeer onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van D-Dimeer zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

D-Dimeer

66,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten