Chlamydia Bloedonderzoek

Bepalingen: Chlamydia PCR

Waarom deze test?

Chlamydia is een verraderlijke infectie omdat het vaak zonder symptomen verloopt. Onbehandelde chlamydia kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals aanhoudende bekkenpijn, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en onvruchtbaarheid bij vrouwen. Bij mannen kan het ontstekingen en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Het ontbreken van duidelijke symptomen betekent dat veel mensen niet weten dat ze geïnfecteerd zijn en daardoor behandeling uitstellen. Regelmatig testen is daarom essentieel, vooral voor mensen met meerdere seksuele partners of die nieuwe relaties aangaan. Deze test is niet alleen bedoeld voor diagnose, maar ook voor gemoedsrust. Het stelt individuen in staat hun seksuele gezondheid te bewaken en geïnformeerde beslissingen te nemen over hun welzijn. Door te weten of je besmet bent met chlamydia, kun je tijdig behandelingen starten en het risico van verspreiding naar anderen verminderen.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafname procedure. Hierbij wordt een ader in de arm geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Tijdens het bestellen op onze website, kun je een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor bloedafname.

Wat wordt er getest?

Het bloedonderzoek Chlamydia meet de aanwezigheid van Chlamydia trachomatis in het bloed. Dit wordt gedaan via een Polymerase Chain Reaction (PCR) test, een zeer nauwkeurige methode die zelfs kleine hoeveelheden van het bacteriële DNA kan detecteren. Hiervoor een bloedmonster gebruiken is nauwkeuriger en betrouwbaarder dan urinetests.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Het Chlamydia bloedonderzoek wordt aanbevolen voor iedereen die seksueel actief is, vooral als je:

 • Nieuwe seksuele relaties aangaat
 • Seksueel contact met partners hebt
 • Symptomen ervaart die kunnen wijzen op een SOA (branderig gevoel bij het plassen, ongebruikelijke afscheiding, pijn in de onderbuik)
 • Een partner hebt die positief is getest op een SOA
 • Regelmatig check-ups wilt doen als onderdeel van je gezondheidsroutine
Daarnaast wordt de test vaak uitgevoerd als onderdeel van een routine controle voor seksuele gezondheid. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van asymptomatische infecties, wat cruciaal is voor het voorkomen van de verspreiding van chlamydia en het minimaliseren van de risico's van lange termijn gezondheidsproblemen.

Wat betekent de uitslag?

De resultaten van de Chlamydia bloedtest kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

 • Negatief resultaat: Als de test negatief is, betekent dit dat er geen Chlamydia trachomatis DNA is gedetecteerd in het bloed. Dit suggereert dat je niet geïnfecteerd bent met chlamydia op het moment van de test. Het is echter belangrijk om regelmatig te blijven testen, vooral als je risicofactoren hebt zoals meerdere partners of nieuwe relaties.
 • Positief resultaat: Een positieve test betekent dat er Chlamydia trachomatis DNA is gevonden in je bloed. Dat betekent dat je Chlamydia hebt.
Het is essentieel om onmiddellijk medisch goed te behandelen. Behandeling bestaat meestal uit een antibioticakuur die effectief de bacterie kan elimineren. Als je er op tijd bij bent is chlamydia goed te behandelen.
Als je positief test op een ziekte, is het belangrijk om dit te delen met je partner(s). Op die manier kunnen zij zich ook laten testen en behandelen als dat nodig is. Dit is belangrijk voor hun gezondheid. Dit helpt ook de verspreiding van de infectie te beperken.
Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere behandeling. individuele factoren zoals leeftijd, geslacht en medische voorgeschiedenis kunnen een rol spelen bij de interpretatie.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

productDescription.additionalInfo.chlamydia
De meting van het onderzoek bij Chlamydia DNA gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Chlamydia DNA is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Chlamydia DNA klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Chlamydia DNA kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Chlamydia DNA vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Chlamydia DNA test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Chlamydia DNA onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Chlamydia DNA sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Chlamydia DNA moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorChlamydia DNA kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Chlamydia DNA onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Chlamydia DNA zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Chlamydia DNA

71,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 72 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten