Background

Chlamydia DNA

Chlamydia DNA

Bepalingen: Chlamydia PCR

Chlamydia - Wat is het?

Chlamydia is een SOA die het meest voorkomt onder jongeren. Het kan symptoomloos verlopen (zonder klachten) of juist vervelende klachten geven. Het is daarom belangrijk om na onbeschermd seksueel contact jezelf te laten testen met onze chlamydia SOA test. Dit gaat via een urine onderzoek en niet een bloedonderzoek. Je krijgt een urinepotje opgestuurd via de pot of kunt deze ophalen op onze kantoorlocatie in Utrecht.

Mocht de SOA test positief zijn, dan kun je een behandeling aangaan. Dit is een antibioticakuur. Je hoeft dus niet zelf nog een keer naar de huisarts om te vertellen dat je een SOA hebt.

De klachtenpresentatie en complicatie is verschillend bij mannen en vrouwen bij een chlamydia infectie. Ook het bloedonderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een vaginale swab nemen, bij mannen gaat het via urine onderzoek. Chlamydia uit een bacterie die je kunt aantonen middels de PCR methode. Dit gebeurt in het laboratorium.

Symptomen mannen: in 50% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, met name in de ochtend. Daarnaast pijn in de balzak en waterige/pusachtige afscheiding.
Symptomen vrouwen: 90% heeft geen klachten. Klachten zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding. Pijn of bloedverlies bij seksueel contact en bloedverlies tussen de menstruaties. Pijn in de onderbuik komt ook voor. Een gevreesde complicatie kan uiteindelijk tot infertiliteit leiden.

Wat bepalen we bij deze SOA test?

Chlamydia bacterie

Chlamydia uit een bacterie die je kunt aantonen met PCR. Bij de man heb je urine nodig en bij de vrouw neem je een vaginale swab. Bij Labplusarts moet je daarom als man zijnde bij deze chlamydia SOA test urine inleveren. Je kunt je urine langsbrengen op de priklocatie in een urinepotje die je per post krijgt opgestuurd of zelf ophaalt op onze locatie in Utrecht. Als je een vrouw bent, krijg je een vaginale swab met instructies mee. Deze kun je dan inleveren wanneer jij het wilt.

Let erop dat je de chlamydia SOA test minimaal 14 dagen na onbeschermd contact laat testen. Voor die periode is de test niet betrouwbaar.

Wanneer kiezen voor deze SOA test?

Kies deze Chlamydia SOA test wanneer:
  • Je onbeschermd seksueel contact hebt gehad in de afgelopen twee weken
  • Je afscheiding aan je geslachtsorgaan hebt
  • Je gewaarschuwd bent door je partner die onbeschermd seksueel contact heeft gehad.
  • Als je pijn bij het plassen hebt, pijn bij de seks of bloedverlies tijdens de menstruaties.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om de test 14 dagen na onbeschermd seksueel contact te doen. Je krijgt een urinepotje of een vaginale swab thuis opgestuurd. Je kunt deze ook ophalen op onze kantoorlocatie in Utrecht.

Nuchter testen?

Je hoeft niet nuchter te zijn. De bepaling kan in vrijwel alle gevallen binnen 24 uur bekend zijn.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online