Background

CDT Alcohol

CDT Alcohol

Bepalingen: Koolhydraat Deficiënt Transferrine (CDT), g-GT

Wat is een CDT alcohol test?

Wanneer je alcohol drinkt, wordt dit opgenomen in het bloed en verwerkt door de lever. De lever kan ongeveer een drankje bier per uur verwerken. Wanneer de inname meer is dan de afbraak per tijdseenheid, kan er sprake zijn van een intoxicatie. We noemen dit dronken zijn. Een CDT alcohol test kan laten zien of je alcohol hebt geconsumeerd en in bepaalde mate ook hoeveel. Dit wordt uitgedrukt in een bepaalde percentage bij de uitslag. Dit kan via een blaastest, maar ook via een bloedonderzoek. Een blaastest is maar een bepaalde tijd na het alcoholgebruik effectief, terwijl een bloedonderzoek een idee geeft over het alcoholgebruik tot enkele weken eerder. Dit komt door de aanwezigheid van CDT.

Wat bepalen we bij een alcohol test?

Bij een alcohol test kijken we naar hoeveel CDT aanwezig is in het bloed. Koolhydraat deficiënt transferrine (CDT) is een eiwit dat wordt aangemaakt bij het gebruik alcohol. CDT laat zien hoe het alcoholgebruik is geweest van de afgelopen periode. Bij het gebruik van alcohol is het percentage dan namelijk hoger. Wanneer je enkele weken helemaal geen alcohol inneemt, dan daalt het niveau meestal weer naar de normale waarde. Echter kan dit bij langdurig alcoholgebruik langer duren.

Kan ik dit het CDT onderzoek zelf aanvragen of doet een psychiater dat?

Je kunt dit onderzoek ook zelf aanvragen. Echter, vaak wordt dit door een psychiater in het kader van een gezondheidsverklaring voor het CBR gedaan. De uitslag wordt dan ook naar jouw aanvragende psychiater gestuurd. Alleen als je dit onderzoek zelf aanvraagt, gaan de uitslagen naar jou toe!

Wanneer kiezen voor een CDT alcohol test?

Het CDT bloedonderzoek wordt aangeraden:
  • Wanneer je een verklaring nodig hebt voor de rijvaardigheid via de psychiater
  • Om te meten of het alcoholgebruik is verminderd en/of hervat


Waarom een alcohol test?

Deze test is soms verplicht vanuit het CBR wanneer iemand is aangehouden voor rijden onder invloed. Ook kan het zijn dat een werkgever het alcoholgebruik wil controleren of dat je zelf wilt weten hoe het ervoor staat met je CDT waarde. Door middel van dit onderzoek krijg je een duidelijk beeld van het alcoholgebruik over een langere periode.

De uitslag van dit onderzoek duurt 7-10 dagen.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 48 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online