Background

Bodybuilding

Bodybuilding

Bepalingen: Testosteron, vrij testosteron, SHBG, DHEAS, kreatinine, eGFR
Het wordt aangeraden om voor 10.00 uur 's ochtends dit onderzoek te doen, omdat dan de testosteronmeting dan het meest accuraat is. De uitslag van DHEAs duurt ongeveer een week.

Wat is bodybuilding?

Bodybuilding is een sport waarbij het doel is om het lichaam te ontwikkelen en 'bouwen' door middel van voeding en training. Bij bodybuilding gaat het om spiergroei. Vaak worden hierbij ook supplementen of steroïden gebruikt om dit te stimuleren en om meer prestatievermogen te krijgen. Dit heeft echter ook effect op andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de nieren.

Wat bepalen we bij het bloedarmoede onderzoek?

Testosteron en vrij testosteron
Testosteron is een geslachtshormoon dat bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Het wordt echter gezien als een 'mannelijk' geslachtshormoon, omdat het bij mannen in een grotere hoeveelheid voorkomt. Dit hormoon is voor mannen belangrijk voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken en vruchtbaarheid. Bovendien is testosteron een belangrijk hormoon voor de ontwikkeling van spieren en botten, hoe vet wordt opgeslagen in het lichaam en voor de productie van rode bloedcellen. Het is daarom belangrijk dat de testosteronwaardes kloppen wanneer je fanatiek bezig bent met sporten, omdat een afwijkende waarde effect kan hebben op je sportprestatie en spieropbouw.

Testosteron is grotendeels gebonden aan 2 eiwitten: albumine en sex hormoon bindend globuline (SHBG). Het deel wat niet gebonden is aan eiwitten, heet vrij testosteron. Dit wordt gebruikt door het lichaam en heeft onder andere effect op de versterking van botten en om botontkalking te voorkomen.

SHBG
Zoals hierboven is benoemd, is SHBG een eiwit wat testosteron aan zich kan binden. SHBG zorgt ervoor dat de hormonen door het bloed in het lichaam worden getransporteerd. De hoeveelheid SHBG heeft weer invloed op de hoeveelheid vrij testosteron in het lichaam.

DHEAs
DHEA-S (Dehydroepiandrosteronsulfaat) wordt geproduceerd door de bijnier. DHEA-S is een zogenaamde inerte hormoon en speelt een rol bij de wisselwerking met DHEA. DHEA is een voorloper van o.a. oestrogeen en testosteron. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de geslachtskenmerken op volwassen leeftijd, zoals de ontwikkeling van schaamhaar, lichaamsgeur en acne. DHEAS wordt vaak gemeten om te kijken of er problemen zijn met de bijnieren/ De bijnieren produceren tevens een groot deel van de androgenen.

Nierfunctie: Kreatinine & eGFR
Door het gebruik van supplementen en steroïden, kan het zijn dat er nierschade ontstaat. De hoeveelheid kreatinine in het bloed kan aantonen hoe goed je nieren werken. Dit is een afvalstof wat ontstaat wanneer kreatine wordt afgebroken.

Ook eGFR geeft daarbij een duidelijk beeld of de nieren goed functioneren. Dit is namelijk de estimated glomerular filtration rate, ofwel de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. Deze test schat de nierfiltratiesnelheid aan de hand van een berekning. De eGFR schat hoeveel bloed er per minuut wordt gefilterd door de glomeruli in de nieren. Dit zijn kleine bloedfilters die de afvalstoffen verwijderen in de nieren. Wanneer ze minder kunnen filteren, dan komen er dus meer afvalstoffen in het bloed.

Wanneer kiezen voor een bodybuilding bloedonderzoek?

Dit bloedonderzoek is speciaal samengesteld voor bodybuilders is geschikt voor elke bodybuilder.

Waarom een bloedonderzoek bij bodybuilding?

Het is verstandig om als bodybuilder regelmatig je gezondheid te laten onderzoeken. Je lichaam is immers belangrijk en het doel is om je lichaam in de beste vorm te krijgen. Daarbij is niet alleen het uiterlijk belangrijk, maar ook je gezondheid. Het kan namelijk zijn dat je minder goed presteert omdat je bloedwaardes uit balans zijn of dat je onbewust nierschade oploopt door het gebruik van supplementen en/of steroïden. Door middel van dit bodybuilding bloedonderzoek kun je dit allemaal laten testen en gaan voor de beste sportprestatie.


Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online