Bodybuilding

Bepalingen: Testosteron, vrij testosteron, SHBG, DHEAS, kreatinine, eGFR
Het wordt aangeraden om voor 10.00 uur 's ochtends dit onderzoek te doen, omdat dan de testosteronmeting dan het meest accuraat is. De uitslag van DHEAs duurt ongeveer een week.

Wat is bodybuilding?

Bodybuilding is een sport waarbij het doel is om het lichaam te ontwikkelen en 'bouwen' door middel van voeding en training. Bij bodybuilding gaat het om spiergroei. Vaak worden hierbij ook supplementen of steroïden gebruikt om dit te stimuleren en om meer prestatievermogen te krijgen. Dit heeft echter ook effect op andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de nieren.

Wat bepalen we bij het bloedarmoede onderzoek?

Testosteron en vrij testosteron
Testosteron is een geslachtshormoon dat bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Het wordt echter gezien als een 'mannelijk' geslachtshormoon, omdat het bij mannen in een grotere hoeveelheid voorkomt. Dit hormoon is voor mannen belangrijk voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken en vruchtbaarheid. Bovendien is testosteron een belangrijk hormoon voor de ontwikkeling van spieren en botten, hoe vet wordt opgeslagen in het lichaam en voor de productie van rode bloedcellen. Het is daarom belangrijk dat de testosteronwaardes kloppen wanneer je fanatiek bezig bent met sporten, omdat een afwijkende waarde effect kan hebben op je sportprestatie en spieropbouw.

Testosteron is grotendeels gebonden aan 2 eiwitten: albumine en sex hormoon bindend globuline (SHBG). Het deel wat niet gebonden is aan eiwitten, heet vrij testosteron. Dit wordt gebruikt door het lichaam en heeft onder andere effect op de versterking van botten en om botontkalking te voorkomen.

SHBG
Zoals hierboven is benoemd, is SHBG een eiwit wat testosteron aan zich kan binden. SHBG zorgt ervoor dat de hormonen door het bloed in het lichaam worden getransporteerd. De hoeveelheid SHBG heeft weer invloed op de hoeveelheid vrij testosteron in het lichaam.

DHEAs
DHEA-S (Dehydroepiandrosteronsulfaat) wordt geproduceerd door de bijnier. DHEA-S is een zogenaamde inerte hormoon en speelt een rol bij de wisselwerking met DHEA. DHEA is een voorloper van o.a. oestrogeen en testosteron. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de geslachtskenmerken op volwassen leeftijd, zoals de ontwikkeling van schaamhaar, lichaamsgeur en acne. DHEAS wordt vaak gemeten om te kijken of er problemen zijn met de bijnieren/ De bijnieren produceren tevens een groot deel van de androgenen.

Nierfunctie: Kreatinine & eGFR
Door het gebruik van supplementen en steroïden, kan het zijn dat er nierschade ontstaat. De hoeveelheid kreatinine in het bloed kan aantonen hoe goed je nieren werken. Dit is een afvalstof wat ontstaat wanneer kreatine wordt afgebroken.

Ook eGFR geeft daarbij een duidelijk beeld of de nieren goed functioneren. Dit is namelijk de estimated glomerular filtration rate, ofwel de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. Deze test schat de nierfiltratiesnelheid aan de hand van een berekning. De eGFR schat hoeveel bloed er per minuut wordt gefilterd door de glomeruli in de nieren. Dit zijn kleine bloedfilters die de afvalstoffen verwijderen in de nieren. Wanneer ze minder kunnen filteren, dan komen er dus meer afvalstoffen in het bloed.

Wanneer kiezen voor een bodybuilding bloedonderzoek?

Dit bloedonderzoek is speciaal samengesteld voor bodybuilders is geschikt voor elke bodybuilder.

Waarom een bloedonderzoek bij bodybuilding?

Het is verstandig om als bodybuilder regelmatig je gezondheid te laten onderzoeken. Je lichaam is immers belangrijk en het doel is om je lichaam in de beste vorm te krijgen. Daarbij is niet alleen het uiterlijk belangrijk, maar ook je gezondheid. Het kan namelijk zijn dat je minder goed presteert omdat je bloedwaardes uit balans zijn of dat je onbewust nierschade oploopt door het gebruik van supplementen en/of steroïden. Door middel van dit bodybuilding bloedonderzoek kun je dit allemaal laten testen en gaan voor de beste sportprestatie.

De meting van het onderzoek bij Bodybuilding gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Bodybuilding is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Bodybuilding klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Bodybuilding kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Bodybuilding vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Bodybuilding test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Bodybuilding onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Bodybuilding sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Bodybuilding moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorBodybuilding kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Bodybuilding onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Bodybuilding zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Professionele afname
  • Begrijpelijke uitslagen
  • Validatie door arts
  • Betrouwbaar onderzoek
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online