Bloedgroep

Bepalingen: Bloedgroep, Rhesusfactor

Bloedgroep bloedonderzoek - Wat is het?

Rode bloedcellen (erytrocyten) hebben op de buitenkant chemische structuren. Een van die structuren zijn antigenen. De aanwezigheid van antigenen bepaalt de bloedgroep die jij hebt. Tevens kan het lichaam met behulp van deze antigenen systeem onderscheiden of een bloedcel lichaamsvreemd of lichaamseigen is. In het eerste geval treedt er dan een afstotingsreactie op. Wanneer je een donor wilt zijn of bloedtransfusie wilt ondergaan, is het handig om je bloedgroep te weten. Daarnaast is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden om hun bloedgroep te kennen, in verband met mogelijke afstotingsreacties in de baarmoeder.

Het bloedgroepen systeem die wij tegenwoordig gebruiken is in 1900 beschreven. Dit is het ABO-bloedgroepensysteem. Hierbij worden er acht bloedgroepen onderscheiden. Bloedgroep A, bloedgroep B, bloedgroep AB en bloedgroep O. Al deze kunnen al dan positief of negatief zijn. Dit wordt hieronder uitgelegd. In Nederland komt bloedgroep O het meest voor en AB het minst. Daarnaast zijn de meeste mensen rhesus D positief. Daarom kun je aan de meeste mensen bloedgroep O negatief veilig geven.

Wat bepalen we in de bloedgroep test?

Bloed: ABO bloedgroep

Iemand met bloedgroep A, dat wil zeggen antigeen A op de rode bloedcellen, heeft afweerstoffen (antistoffen) tegen antigeen B. Omgekeerd geldt dit ook. Iemand met bloedgroep B heeft antistoffen tegen antigeen A. Iemand met bloedgroep O maakt antistoffen aan tegen antigenen A en B in geval van transfusie. De rode bloedcel zelf heeft geen antistoffen tegen A of B. Bloedgroep O beschouwen we daarom als universele donor. Je kunt deze aan iedereen geven, ongeacht hun bloedgroep om de kans op afstoting te minimaliseren. Iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen tegen A of B. Dus bloedgroep AB is de universele ontvanger. Deze persoon kan alle bloedgroepen ontvangen zonder grote kans op afstoting. Echter, in Nederland hebben maar 3% bloedgroep AB. De bloedgroepen erf je trouwens grotendeels van je ouders over.

Bloed: Rhesusfactor D

De meeste mensen zijn Rhesus (D)-positief. Dat wil zeggen dat ze geen antistoffen tegen deze rhesusfactor aanmaken. Iemand die rhesusfactor D negatief is, kan antistoffen aanmaken tegen Rhesusfactor D na in contact te zijn gekomen met iemand die rhesus D positief is. Dit komt zelden voor. Bij mannen eigenlijk alleen na transfusie. Bij vrouwen kan dit voorkomen bij een zwangerschap van een rhesus-positief kind. Let op, ook als je als vrouw een miskraam hebt gehad, kan jouw lichaam al antistoffen hebben gevormd tegen de rhesusfactor. Normaliter vindt de eerste keer geen afstoting plaats. Echter, bij een volgende zwangerschap zijn de antistoffen volledig ontwikkeld en kunnen zo het bloed van het ongeboren kind afstoten.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedgroep test niet nuchter te zijn.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

  1. 1

    Vind de test die bij jou past

    Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

    Bekijk alle bloedonderzoeken
  2. 2

    Kies een priklocatie

    Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

    Bekijk alle priklocaties
  3. 3

    Laat je prikken

    Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

    Log in voor jouw bloedonderzoek uitslag
  4. 4

    Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

    Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Wanneer kiezen voor deze bloedgroep test?

Kies het bloedonderzoek bloedgroep wanneer:
  • Je voor een behandeling jouw bloedgroep en rhesusfactor wilt weten
  • Je bloed wilt doneren en dus bloedtransfusie ondergaat.
  • Je een IVF behandeling wilt ondergaan
  • Je zwanger bent en je wilt jouw bloedgroep en rhesusfactor weten.


Wanneer een bloedgroep test doen?

Het volstaat om deze test eenmalig in je leven uit te voeren. Je bloedgroep en rhesusfactor veranderen niet. De antistoffen wel. Hierbij kun je als rhesus D negatieve (16% van de Nederlandse bevolking) wel antistoffen aanmaken tijdens de zwangerschap of een transfusie. Voor zwangeren is het belangrijk om het bloedgroep te laten testen aan het begin van de zwangerschap en in week 27.
De meting van het onderzoek bij Bloedgroep gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Bloedgroep is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Bloedgroep klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Bloedgroep kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Bloedgroep vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Bloedgroep test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Bloedgroep onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Bloedgroep sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Bloedgroep moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorBloedgroep kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Bloedgroep onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Bloedgroep zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Bloedgroep

75,-
Validatie door artsen
Snelle uitslagen
?

Bloedgroep toegevoegd!


Afrekenen Sluit
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten