Background

Bloedgroep

Bloedgroep

Bepalingen: Bloedgroep, Rhesusfactor

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedgroep test niet nuchter te zijn.

Bloedgroep bloedonderzoek - Wat is het?

Rode bloedcellen (erytrocyten) hebben op de buitenkant chemische structuren. Een van die structuren zijn antigenen. De aanwezigheid van antigenen bepaalt de bloedgroep die jij hebt. Tevens kan het lichaam met behulp van deze antigenen systeem onderscheiden of een bloedcel lichaamsvreemd of lichaamseigen is. In het eerste geval treedt er dan een afstotingsreactie op. Wanneer je een donor wilt zijn of bloedtransfusie wilt ondergaan, is het handig om je bloedgroep te weten. Daarnaast is het belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden om hun bloedgroep te kennen, in verband met mogelijke afstotingsreacties in de baarmoeder.

Het bloedgroepen systeem die wij tegenwoordig gebruiken is in 1900 beschreven. Dit is het ABO-bloedgroepensysteem. Hierbij worden er acht bloedgroepen onderscheiden. Bloedgroep A, bloedgroep B, bloedgroep AB en bloedgroep O. Al deze kunnen al dan positief of negatief zijn. Dit wordt hieronder uitgelegd. In Nederland komt bloedgroep O het meest voor en AB het minst. Daarnaast zijn de meeste mensen rhesus D positief. Daarom kun je aan de meeste mensen bloedgroep O negatief veilig geven.

Wat bepalen we in de bloedgroep test?

Bloed: ABO bloedgroep

Iemand met bloedgroep A, dat wil zeggen antigeen A op de rode bloedcellen, heeft afweerstoffen (antistoffen) tegen antigeen B. Omgekeerd geldt dit ook. Iemand met bloedgroep B heeft antistoffen tegen antigeen A. Iemand met bloedgroep O maakt antistoffen aan tegen antigenen A en B in geval van transfusie. De rode bloedcel zelf heeft geen antistoffen tegen A of B. Bloedgroep O beschouwen we daarom als universele donor. Je kunt deze aan iedereen geven, ongeacht hun bloedgroep om de kans op afstoting te minimaliseren. Iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen tegen A of B. Dus bloedgroep AB is de universele ontvanger. Deze persoon kan alle bloedgroepen ontvangen zonder grote kans op afstoting. Echter, in Nederland hebben maar 3% bloedgroep AB. De bloedgroepen erf je trouwens grotendeels van je ouders over.

Bloed: Rhesusfactor D

De meeste mensen zijn Rhesus (D)-positief. Dat wil zeggen dat ze geen antistoffen tegen deze rhesusfactor aanmaken. Iemand die rhesusfactor D negatief is, kan antistoffen aanmaken tegen Rhesusfactor D na in contact te zijn gekomen met iemand die rhesus D positief is. Dit komt zelden voor. Bij mannen eigenlijk alleen na transfusie. Bij vrouwen kan dit voorkomen bij een zwangerschap van een rhesus-positief kind. Let op, ook als je als vrouw een miskraam hebt gehad, kan jouw lichaam al antistoffen hebben gevormd tegen de rhesusfactor. Normaliter vindt de eerste keer geen afstoting plaats. Echter, bij een volgende zwangerschap zijn de antistoffen volledig ontwikkeld en kunnen zo het bloed van het ongeboren kind afstoten.

Wanneer kiezen voor deze bloedgroep test?

Kies het bloedonderzoek bloedgroep wanneer:
  • Je voor een behandeling jouw bloedgroep en rhesusfactor wilt weten
  • Je bloed wilt doneren en dus bloedtransfusie ondergaat.
  • Je een IVF behandeling wilt ondergaan
  • Je zwanger bent en je wilt jouw bloedgroep en rhesusfactor weten.


Wanneer een bloedgroep test doen?

Het volstaat om deze test eenmalig in je leven uit te voeren. Je bloedgroep en rhesusfactor veranderen niet. De antistoffen wel. Hierbij kun je als rhesus D negatieve (16% van de Nederlandse bevolking) wel antistoffen aanmaken tijdens de zwangerschap of een transfusie. Voor zwangeren is het belangrijk om het bloedgroep te laten testen aan het begin van de zwangerschap en in week 27.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online