Background

Bloedbeeld

Bloedbeeld

Bepalingen: Hb, trombocyten, leukocyten

Algmeen onderzoek - Wat is het?

Dit is onze complete bloedbeeld test ofwel CBC. In dit pakket worden de hemoglobine, trombocyten en leukocyten bepaalt. Aan de hand van de hemoglobine waarde kan men kijken of er sprake van bloedarmoede of anemie is. De trombocyten zijn het aantal bloedplaatjes. De leukocyten zijn de witte bloedcellen en kunnen iets vertellen over de mate van infectie/ontsteking in het lichaam. De differentiatie wordt in dit onderzoek niet bepaald.

Wat bepalen we?

Bloed: Hemoglobine

Een algemeen bloedonderzoek is niet compleet zonder te testen voor bloedarmoede, oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. Aangezien de normaalwaarden verschillen tussen mannen en vrouwen voor bloedarmoede, zal de arts hier rekening mee houden in de interpretatie en advies.

Witte bloedcellen: Leukocyten

De witte bloedcellen (leukocyten) geven de ontsteking op relatief langere termijn weer. De differentiatie van de leukocyten geeft ons een idee wat voor type ontsteking of infectie het is. De differentiatie wordt niet meegenomen in dit pakket.

Bloedplaatjes: trombocyten

De test meet het aantal trombocyten (bloedplaatjes) in bloed. Trombocyten zijn de kleinste bloedcellen die voorkomen in het bloed en gemaakt worden in het beenmerg. Bij beschadiging van een bloedvat (wond), hechten trombocyten zich op de plek van beschadiging en brengen het bloedstollingsproces op gang. De test wordt aangevraagd bij patiënten met een verhoogde bloedingsneiging. De oorzaak van deze verhoogde bloedingsneiging kan een te laag aantal trombocyten zijn. Behalve te weinig trombocyten kunnen er ook andere oorzaken zijn van de verhoogde bloedingsneiging, zoals de aanwezigheid van slecht functionerende trombocyten. Als er sprake is van een beenmergziekte kan het zijn dat er te weinig of te veel trombocyten worden aangemaakt. Ook dan wordt een trombocytentelling gedaan.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het algemene bloedonderzoek pakket wanneer:
  • Je een algemene bloedbeeld screening wilt
  • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede
  • Je een preventief bloedonderzoek wilt naar de status van je witte bloedcellen en bloedplaatjes


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het schildklierhormoon uitslag kan langer dan 24 uur duren.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 48 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online