CA-125 Bloedonderzoek

Bepalingen: CA-125

Waarom deze test?

Het CA-125 bloedonderzoek wordt primair gebruikt om het effect van de behandeling van eierstokkanker te volgen. CA-125, ook bekend als kanker antigeen 125, is een eiwit dat door zowel normale als tumorcellen in de eierstokken wordt geproduceerd. Eierstokkankercellen maken vaak extra veel van dit eiwit aan, waardoor het een nuttige tumormerker is voor deze vorm van kanker. Het volgen van de CA-125 waarden in het bloed kan artsen helpen om te bepalen of een behandeling aanslaat, of de kanker terugkomt na behandeling, en om de progressie van de ziekte te monitoren. Dit maakt het een onmisbare test in de oncologische zorg voor vrouwen met eierstokkanker.

Wat wordt er getest?

De CA-125 test meet de concentratie van het kanker antigeen 125 in het bloed. CA-125 is een glycoproteïne dat in verhoogde hoeveelheden aanwezig kan zijn bij bepaalde soorten kanker, waaronder eierstokkanker. Hoewel CA-125 ook kan toenemen bij andere aandoeningen, zoals endometriose, levercirrose en ontstekingen aan verschillende vliezen, wordt het voornamelijk gebruikt in de context van eierstokkanker.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De CA-125 test wordt in verschillende situaties aangevraagd:

 • Diagnose en behandeling van eierstokkanker: De test wordt vaak uitgevoerd bij patiënten die al gediagnosticeerd zijn met eierstokkanker om de uitgangswaarde van CA-125 vast te stellen voordat de behandeling begint. Tijdens de behandeling worden regelmatig vervolgmetingen gedaan om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.
 • Monitoring na behandeling: Na voltooiing van de behandeling voor eierstokkanker wordt de CA-125 test gebruikt om te controleren of de kanker terugkomt. Verhoogde CA-125 niveaus kunnen een vroeg teken zijn van terugkeer van de ziekte.
 • Bij verhoogd risico op eierstokkanker: Voor vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker, bijvoorbeeld door genetische factoren zoals BRCA1 of BRCA2 mutaties, kan de CA-125 test onderdeel zijn van een regelmatig screeningsprogramma om vroege tekenen van kanker op te sporen.
 • Symptomen van eierstokkanker: De test kan ook worden uitgevoerd bij vrouwen die symptomen vertonen die kunnen wijzen op eierstokkanker, zoals aanhoudende buikpijn, een opgeblazen gevoel, snel vol gevoel na eten en abnormale vaginale bloedingen.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wat betekent de uitslag?

De interpretatie van CA-125 testresultaten hangt af van de context van de test en de specifieke omstandigheden van de patiënt. Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere onderzoek.

Conclusie

Het CA-125 bloedonderzoek is een waardevol hulpmiddel in de diagnose, behandeling en follow-up van eierstokkanker. Door het meten van de concentratie van het kanker antigeen 125, kunnen artsen belangrijke inzichten verkrijgen in de status van de ziekte en de effectiviteit van de behandeling. Hoewel een verhoogde CA-125 waarde niet exclusief is voor eierstokkanker en ook kan optreden bij andere aandoeningen, biedt de test in combinatie met andere diagnostische hulpmiddelen en klinische evaluaties een krachtige methode om patiënten te helpen bij het beheren van hun gezondheid. Het is cruciaal voor patiënten om de testresultaten in de juiste context te interpreteren en om regelmatige follow-ups uit te voeren om veranderingen in de gezondheidstoestand tijdig op te sporen en aan te pakken.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

productDescription.additionalInfo.CA-125
De meting van het onderzoek bij CA-125 gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van CA-125 is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor CA-125 klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van CA-125 kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor CA-125 vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een CA-125 test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het CA-125 onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van CA-125 sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor CA-125 moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorCA-125 kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij CA-125 onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van CA-125 zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

CA-125

78,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten