Het D-dimeer bloedonderzoek biedt een cruciale evaluatie van de bloedstolling. Dit onderzoek richt zich op de detectie van D-dimeer, een molecuul dat vrijkomt bij de afbraak van bloedstolsels. Met zijn vermogen om de aanwezigheid van actieve stolselafbraak aan te tonen, speelt de D-dimeer test een essentiële rol bij het uitsluiten van potentieel levensbedreigende aandoeningen. Denk hierbij aan diepe veneuze trombose (DVT), longembolie (LE) en diffuse intravasale stolling (DIS). Door het gebruik van laboratoriumtechnieken en nauwkeurige analyse biedt dit onderzoek snel en effectief inzicht. Dit is essentieel voor de klinische besluitvorming en de gezondheid van de patiënt.
Waarom deze test?
Het D-dimeer bloedonderzoek, ook bekend als de D-dimeer test, wordt aangevraagd om de aanwezigheid van bloedstolsels in de bloedbaan uit te sluiten. Het is een snelle en effectieve manier om potentiële trombose op te sporen.
Wat wordt er getest?
Het D-dimeer bloedonderzoek is gericht op het meten van de concentratie van D-dimeer in het bloedplasma. D-dimeer is een fragment dat ontstaat bij de afbraak van fibrine, een eiwit dat een cruciale rol speelt bij bloedstolling. Wanneer een bloedstolsel wordt afgebroken, komt D-dimeer vrij in de bloedbaan. De test detecteert deze vrijgekomen fragmenten en kan zo de aanwezigheid van actieve stolselafbraak aantonen.
De D dimeertest wordt vaak gebruikt als screeningstest om diepe veneuze trombose (DVT) en longembolie (LE) uit te sluiten bij patiënten met symptomen zoals pijn en zwelling in de ledematen, kortademigheid en borstpijn. Daarnaast kan het ook worden ingezet om diffuse intravasale stolling (DIS) en andere oorzaken van verhoogde D-dimeren uit te sluiten, zoals recente operaties, trauma, infecties, lever- of nierziekten, zwangerschap, hart- en vaatziekten en kanker.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.
Wanneer wordt er getest?
De test wordt voornamelijk gebruikt om diepe veneuze trombose (DVT), longembolie (LE) en diffuse intravasale stolling (DIS) uit te sluiten. DVT treedt op wanneer een bloedstolsel in een diepe ader in het lichaam ontstaat, terwijl LE optreedt wanneer een bloedstolsel naar de longen migreert. DIS is een ernstige aandoening waarbij abnormale bloedstolling in het hele lichaam plaatsvindt.
De test wordt ook gebruikt om andere oorzaken van verhoogde D-dimeren, zoals operaties, verwondingen, infecties, lever- of nierziekten, zwangerschap, hart- en vaatziekten en kanker, uit te sluiten.
Wat betekent de uitslag?
Een normale D-dimeer waarde wijst er meestal op dat er geen actieve stolselafbraak plaatsvindt in het lichaam. Een positieve test kan duiden op de aanwezigheid van een bloedstolsel, maar het identificeert niet de exacte locatie of oorzaak. Het kan echter wijzen op de noodzaak van verdere beeldvormende tests of aanvullende onderzoeken om de oorzaak te bepalen waarom de D-dimeer verhoogd is.
Nog vragen?
Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in nauwe samenwerking met vooraanstaande laboratoria. We begrijpen dat het begrijpen van de uitgebreide informatie over het D-dimeer Bloedonderzoek vragen kan oproepen. Daarom staan we klaar om al jouw vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen.
Onze deskundige medische professionals zijn beschikbaar om jou te begeleiden en te voorzien van aanvullende informatie indien nodig. Of je nu meer wilt weten over specifieke biomarkers, de betekenis van bepaalde testresultaten, of algemene gezondheidsadviezen, wij zijn er om te helpen.
Je kunt ons bereiken via ons telefoonnummer tijdens onze openingstijden of via e-mail op contact@labplusarts.nl. We streven ernaar om jouw vragen snel en grondig te beantwoorden, zodat je met vertrouwen kunt blijven streven naar een optimale gezondheid.
€66,00
Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.