Kwaliteit & gezondheid
Bloedonderzoek: kwaliteit en preventie
Wanneer het aankomt op preventief bloedonderzoek is kwaliteit belangrijk. Je wilt niet de verkeerde uitslagen ontvangen. Deze hebben immers verregaande gevolgen; van het onnodig ondergaan van verdere diagnostiek tot het onnodig ondergaan van behandelingen. Daarnaast is het belangrijk wat je doet na een uitslag. Wanneer een waarde binnen het referentiebereik valt, wil dit niet altijd zeggen dat de uitslag van de bloedtest goed is. Er zijn meerdere factoren waar onze huisartsen op letten. Zo moeten ze bijvoorbeeld oppassen dat iemand met een laag INR geen aspirine advies krijgt tegen pijn, maar bijvoorbeeld paracetamol. Lachgas is een ander voorbeeld. Het maskeert de vitamine B12 waarde. De waarde valt binnen het referentiebereik, maar iemand heeft nog steeds klachten. Dit zijn enkele voorbeelden.
Bij Labplusarts waarborgen wij de kwaliteit van een preventief bloedonderzoek op verschillende manieren:
Kwaliteit stap 1: Het bestelproces
Bij het bestelproces merk je al dat de bloedonderzoeken in bepaalde pakketten zitten. Een hemoglobine bepaling gaat altijd gepaard met een MCV bepaling. Mocht er sprake zijn van bloedarmoede, dan weten we gelijk wat voor type bloedarmoede het is. Zo beperken we hoevaak je moet bloedprikken. Dit is een eerste ingebouwde kwaliteitsstap. We willen je niet onnodig naar de priklocatie sturen.
Kwaliteit stap 2: Het bloedprikken
Het bloedprikken zelf gebeurt door gediplomeerde verpleegkundige prikkers en het bloed wordt opgestuurd voor onderzoek naar NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerde laboratoria. Met andere woorden, dit zijn laboratoria waar huisartsenpraktijken en ziekenhuizen gebruik van maken. Zo ben jij verzekerd van een betrouwbare en correcte bepaling van een preventief bloedonderzoek. Wij kiezen bewust niet voor het opsturen van bloed via de medische post. Dit verandert de waarden, want het bloed wordt niet op de juiste temperatuur gehouden. De uitslagen zullen niet betrouwbaar zijn.
Kwaliteit stap 3: De uitslag van het preventieve bloedonderzoek
De uitslag van het preventieve bloedonderzoek komt binnen via onze beveiligde mail wat gebruik maakt van end-to-end encryptie. Deze eisen voldoen aan de encryptietechnologie waar huisartsenpraktijken en ziekenhuizen aan moeten voldoen. Vervolgens uploaden wij deze op onze SSL-beveiligde Mijn Portal. Nadat je ingelogd hebt, zie je in je adresbar een sleutelhanger. Dit houdt in dat de verbinding beveiligd is. Anderen kunnen niet bij jouw uitslagen komen. Wanneer wij de uitslagen versturen via PDF of e-mail, zorgen wij er altijd voor dat er geen persoonsgegevens op staan. Het enige wat erbij staat is jouw ordernummer. Dit is een nummer dat alleen jij en labplusarts weten. Niemand anders.
Kwaliteit stap 4: Het advies van je bloedtest
Het advies van je preventieve bloedonderzoek wordt gedaan door ervaren huisartsen. Wij hebben gekozen voor advies en interpretatie door medici, omdat een uitslag zonder interpretatie en advies zinloos is. Je bent erachter dat een vitamine D waarde lager dan 50 buiten het referentiebereik is, en jouw bloedtest wees op een vitamine D waarde van 40. Wat moet je nu doen? Hoeveel vitamine supplementen moet je slikken? Welke moet je slikken? Is er een verschil tussen de goedkope en dure varianten?
Het proces van een preventieve bloedonderzoek is zorgvuldig bepaald en uitgewerkt om jou van A tot Z te voorzien. Iedereen heeft het recht op een betaalbaar en betrouwbaar bloedonderzoek.