Waarom deze test?
Het CRP bloedonderzoek, ook bekend als het high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) onderzoek, wordt uitgevoerd om te helpen voorspellen of er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn vaak het gevolg van langdurige ontsteking in de bloedvaten. Het hs-CRP bloedonderzoek meet kleine hoeveelheden van het ontstekingseiwit CRP in het bloed. Dit is vooral nuttig voor:
Wat wordt er getest?
Het CRP bloedonderzoek meet het gehalte van C-reactive protein (CRP) in het bloed. CRP is een eiwit dat door de lever wordt geproduceerd als reactie op een ontsteking. Bij een acute infectie, zoals een bacteriële infectie, stijgen de CRP waarde in het bloed aanzienlijk. Zodra de infectie genezen is, dalen de CRP-niveaus weer.
Bij hart- en vaatziekten is gebleken dat er een chronische, lage graad ontsteking aanwezig kan zijn in de bloedvaten, wat leidt tot het continu aanmaken van kleine hoeveelheden CRP. De normale CRP-test is niet gevoelig genoeg om deze lage niveaus te detecteren, vandaar de ontwikkeling van de high sensitive CRP (hs-CRP waarde) test. Deze test kan zelfs de kleinste hoeveelheden CRP in het bloed nauwkeurig meten, wat belangrijk is voor het voorspellen van cardiovasculaire risico's.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.
Wanneer wordt deze test gedaan?
De hs-CRP test wordt vaak uitgevoerd bij gezonde personen om te beoordelen of zij een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit is vooral nuttig voor individuen met risicofactoren zoals een ongezonde levensstijl (bijv. roken, ongezonde voeding) of een familiale geschiedenis van hart- en vaatziekten. Door de hs-CRP niveaus samen met cholesterolwaarden te meten, kan de arts een uitgebreide risicobeoordeling maken en mogelijk preventieve maatregelen aanbevelen.
Bij patiënten die eerder een hartaanval hebben doorgemaakt, wordt de hs-CRP test gebruikt om het risico op een tweede hartaanval te evalueren. Een verhoogd hs-CRP niveau na een hartaanval kan duiden op aanhoudende ontsteking en een verhoogd risico op verdere cardiovasculaire incidenten. Dit helpt artsen bij het aanpassen van behandelingsplannen en het nemen van preventieve maatregelen om toekomstige hartproblemen te voorkomen.
Daarnaast kan de hs-CRP test worden aangevraagd in gevallen waar er een vermoeden is van een ontstekingsziekte, bacteriële infecties of andere chronische ontsteking in het lichaam die gepaard gaan met ontsteking. Hoewel de test specifiek is voor het meten van CRP, kan een verhoogd niveau wijzen op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen die nader onderzoek vereisen.
Wat betekent de uitslag?
Interpretatie van de Resultaten
De hs-CRP testresultaten worden gemeten in milligram per liter (mg/L) bloed. De interpretatie van deze resultaten kan variëren afhankelijk van het niveau van CRP dat in het bloed wordt aangetroffen:
Normaal hs-CRP (<1,0 mg/L): Dit wordt beschouwd als een laag risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Personen met deze gewone CRP-niveaus hebben doorgaans een gezond ontstekingsniveau en een laag risico op cardiovasculaire problemen.
Matig verhoogd hs-CRP (1,0-3,0 mg/L): Dit duidt op een matig verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Personen met deze iets te hoge CRP waarde zouden hun levensstijl moeten herzien en mogelijk preventieve maatregelen moeten nemen om hun cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
Hoog hs-CRP (>3,0 mg/L): Dit wordt beschouwd als een hoog risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Personen met dergelijke verhoogde CRP waarde moeten nauwlettend worden gevolgd door hun arts en mogelijk worden behandeld voor onderliggende ontstekingsproblemen of andere risicofactoren.
Zeer hoog hs-CRP (>10 mg/L): Deze niveaus wijzen meestal op een acute infectie of een ernstige acute ontsteking. In dergelijke gevallen is verder onderzoek noodzakelijk om de oorzaak van de hoge CRP-niveaus te achterhalen en passende medische interventies te plannen.
Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere onderzoek.
Nog vragen?
Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl
€50,00
Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.