Background

Lactose intolerantie

Lactose intolerantie

Bepalingen: LTT

Wat is lactose intolerantie?

Wanneer je last hebt van lactose intolerantie, is je lichaam niet in staat om het suiker (lactose) in de melk te verteren. Vaak komt dit door een tekort aan het enzym lactase in je dunne darmwand. Wanneer je te weinig van dit enzym aanmaakt en je lactose intolerant bent, kun je vervelende klachten krijgen nadat je zuivel hebt geconsumeerd. Vaak zijn dit klachten zoals diarree, misselijkheid, buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Er zijn verschillende vormen van lactose intolerantie:
  • Primaire lactose intolerantie: deze vorm van lactose intolerantie ontstaat wanneer er onvoldoende lactase wordt geproduceerd. In moedermelk komt lactose in kleine hoeveelheden voor. Zuigelingen hebben lactase nodig om moedermelk te kunnen verteren. Primaire lactose intolerantie ontstaat wanneer de lactase productie verminderd en je voeding minder afhankelijk wordt van zuivel. Dit is vaak het geval wanneer kinderen de leeftijd van 2 bereiken en geen borst- en/of flesvoeding meer nodig hebben. Echter kunnen de symptomen ook pas veel later zichtbaar worden.
  • Secundaire lactose intolerantie: dit wordt veroorzaakt door een probleem in je darmwand. Dit kan bijvoorbeeld komen door een darmontsteking of infectie, of na een darmoperatie. In dit geval maakt je darmwand niet meer genoeg lactase aan.
  • Aangeboren (congenitale) lactose intolerantie: dit is een zeldzame vorm van lactose intolerantie en is een genetische afwijking. Mensen met deze vorm kunnen vanaf het begin geen of weinig lactase aanmaken en kunnen dan ook geen moedermelk verdragen.


Wat bepalen we bij de lactose tolerantie test (LTT)?

Bij een lactose tolerantie test wordt er door middel van het bloed gekeken hoe je lichaam reageert op lactose. Er wordt eerst een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Daarna wordt het bloed op meerdere momenten onderzocht op het bloedsuikergehalte. In het geval van een lactose intolerantie kan het lichaam de lactose niet verteren en komen de suikerdeeltjes niet in het bloed. Wanneer je bloedsuikergehalte na het innemen van lactose niet erg verandert, kan het een indicatie zijn op een lactose intolerantie.

Wanneer kiezen voor een lactose intolerantie test?

  • Je last hebt van maag- en darmklachten
  • Je zelf denkt dat je misschien lactose intolerant bent
  • Er familieleden zijn met lactose intolerantie


Wanneer kiezen voor een lactose intolerantie test?

Maag- en darmklachten kunnen erg vervelend zijn en invloed hebben op je dagelijks leven. Door middel van dit onderzoek kun je zien of lactose de oorzaak van je klachten is. Zo kun je je dieet aanpassen om de klachten te verminderen.

Het is belangrijk om voor dit onderzoek nuchter te zijn. Tevens mag je tijdens het onderzoek niks eten en/of drinken, aangezien dit effect kan hebben op het onderzoek.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 030-6338795 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online