Background

Alcohol test

Alcohol test

Bepalingen: Koolhydraat Deficiënt Transferrine (CDT)

Wat is een alcohol test?

Wanneer je alcohol drinkt, wordt dit opgenomen in het bloed en verwerkt door de lever. De lever kan ongeveer een drankje per uur verwerken. Wanneer dit meer is, dan kan er sprake zijn van een intoxicatie. Je wordt dan dronken. Een alcohol test kan laten zien of en hoeveel alcohol je hebt geconsumeerd. Dit kan via een blaastest, maar ook via een bloedonderzoek. Een blaastest is maar een bepaalde tijd na het alcoholgebruik effectief, terwijl een bloedonderzoek nog tot 2 à 3 weken het alcoholgebruik afspiegelt. Dit komt door de aanwezigheid van CDT.

Wat bepalen we bij een alcohol test?

Bij een alcohol test kijken we naar hoeveel CDT aanwezig is in het bloed. Koolhydraat deficiënt transferrine (CDT) is een eiwit dat wordt aangemaakt bij het gebruik alcohol. CDT laat zien hoe het alcoholgebruik is geweest van de afgelopen periode. Bij het gebruik van alcohol is het percentage dan namelijk hoger. Wanneer je 2 à 3 weken helemaal geen alcohol inneemt, dan daalt het niveau meestal weer naar de normale waarde. Echter kan dit bij langdurig alcoholgebruik langer duren.

Wanneer kiezen voor een alcohol test?

Deze test wordt aangeraden:
  • Wanneer je goedkeuring nodig hebt voor de rijvaardigheid
  • Om te meten of het alcoholgebruik is verminderd en/of hervat


Waarom een alcohol test?

Deze test is soms verplicht vanuit het CBR wanneer iemand is aangehouden voor rijden onder invloed. Ook kan het zijn dat een werkgever het alcoholgebruik wilt checken of dat je zelf wilt weten hoe het ervoor staat. Door middel van dit onderzoek krijg je een duidelijk beeld van het alcoholgebruik over een langere periode.

Meestal heb je bij dit onderzoek binnen 24 uur de uitslag.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 030-6338795 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online